Kaukolämmön vihreä vesi

Vihreä kaukolämpövesi kertoo vuodon

Kaukolämpövuodot eivät ole epätavallisia, vaikka kaukolämmön toimitusvarmuus onkin lähes 100 %.
 

Kaukolämpövesi on värjätty vihreäksi 

 
Kaukolämpöä tuotetaan voimalaitoksessa ja toimitetaan asiakkaille kaukolämpöverkossa kiertävän veden välityksellä. Kaukolämpöverkossa virtaava vesi värjätään vihreäksi, jotta mahdolliset putki- ja siirrinlaiterikkoontumiset havaittaisiin helpommin. Väriaineena käytetään vahvasti fluoresoivaa kemikaalia, pyraniinia. Tätä väriainetta käytetään myös esimerkiksi kosmetiikassa ja se on vesiliuoksena täysin haitaton.
 
 
Kaukolämpövesi on myös pehmennetty ja käsitelty kemiallisesti mikä suojaa kaukolämpöjärjestelmiä kovuussuolojen aiheuttamilta tukkeumilta ja saostumilta sekä hapen aiheuttamalta korroosiolta. Kaukolämpövesi ei ole myrkyllistä, mutta sitä ei ole tarkoitettu talousvedeksi eikä varsinkaan juotavaksi.
 
 

Toimenpiteet, jos vihreää vettä löytyy maastosta tai kiinteistön käyttövedestä 

 
Mikäli havaitset kaukolämpövuodon eli vihreää kaukolämpövettä tai höyryä ympäristössä, ole ystävällinen ja ilmoita siitä vikailmoitusnumeroomme 0800 1 90090. 
 

Vihreää kaukolämpövettä saattaa löytyä myös kiinteistön lämpimästä käyttövedestä jos kaukolämmön siirrinlaitteisto on rikkoutunut. Kaukolämpöveden vihreä väri paljastaa vuodon jo hyvin aikaisessa vaiheessa eikä kaukolämpöveden osuus lämpimässä käyttövedessä näin ollen pääse huomaamatta nousemaan merkittäväksi.

Parhaiten lämpimän veden vihertävyys näkyy aamuisin kun vesi on seissyt. Lämmintä vettä kannattaa ottaa tällöin näytteeksi kirkkaaseen pulloon ja varmentaa näyte laboratoriossamme sekä ottaa yhteyttä joko isännöitsijään tai LVI-liikkeeseen. Siirrinlaitteen vika ei välttämättä merkitse koko laitteiston uusimista.

Älä käytä vihertävää, lämmintä käyttövettä ruoanlaittoon. Suihkussa voit käydä normaalisti. Myös astian- ja pyykinpesukonetta voit käyttää normaalisti, sillä nämä lämmittävät yleensä oman käyttövetensä itse.Kaukolämpövettä ei tule koskaan käyttää talousveden asemasta. Lämmintä käyttövettä ei tulisi muutenkaan juoda, sillä bakteerit viihtyvät paremmin lämpimässä kuin kylmässä vedessä.

 
 

Vikailmoitusnumero   

 

0800 1 90090,  24 h 

Asiakaspalvelu

puh. 0200 19000 (pvm/mpm)

ma-pe, klo 9-17

30.6.2015