Kun isä lampun osti... vinkkejä lampun ostajille

Kaupoissa on nykyään tarjolla monia perinteistä hehkulamppua energiatehokkaampia lamppuja. Viimeisetkin hehkulamput poistuivat myynnistä vuoden 2012 loppuun mennessä.

Lumen-arvo kertoo valotehosta ja watti sähkönkulutuksesta

 
 • Lampun antaman valon määrästä kertoo pakettiin merkitty lumen-arvo (lm). Esimerkiksi 60 W hehkulampun valoteho on noin 700 lm.
 • Watit  kertovat sähkönkulutuksesta: 15 W säästölamppu kuluttaa neljäsosan siitä, mitä 60 W hehkulamppu.pikkukuva_lamppu.jpg
 

Energiansäästölamppu yleisvalaistukseen

 
 • Energiansäästölamput kestävät noin 10 kertaa hehkulamppuja pidempään
 • Ne kuluttavat jopa 80 % vähemmän sähköä.
 • Energiansäästölamput ja muut loistelamput sopivat parhaiten tiloihin, joissa valot ovat päällä pitkään, sillä jatkuva sytyttely ja sammuttelu lyhentää niiden ikää.
 

Halogeenilamput kohdevaloiksi

 
 • Halogeenilamput kuluttavat noin 30 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput
 • Ne palavat yli 20 kertaa pidempään.
 • Valaisimet soveltuvat parhaiten kohdevalaistukseen.
 • Sopivat  tiloihin, joissa valoa tarvitaan lyhyen aikaa kerrallaan.
 • Halogeenit kuumenevat voimakkaasti, mikä on otettava huomioon sijoittelussa.
 

LED-lamput voimakkaan tuotekehityksen kohteena

 
 • LED-lamput kuluttavat hyvin vähän energiaa
 • Ne kestävät jopa yli 50 kertaa hehkulamppuja pidempään. 
 • Useimmat ledit soveltuvat parhaiten kohdevalaistukseen.
 • Ledit sopivat myös saunaan, pesutiloihin ja ulkovalaistukseen.
 

Moni yllättyy kuullessaan, että valaistuksen osuus suomalaisten kotitalouksien sähkönkulutuksesta on noin 22 %, kun lämmitystä ei oteta huomioon. Paras neuvo valaistuksen kulutuksen pienentämiseksi on hyvin yksinkertainen: turhat valot pois päältä.  

 Energiatehokkaat LED-lamput

Vaikka LED-lamppu on kalliimpi kuin loistelampputekniikkaan perustuva energiansäästölamppu tai halogeenilamppu, käytössä LED-lamppu maksaa toteutuneena energiansäästönä itsensä takiasin 12-36 kuukaudessa.

 

Tutustu LED-lamppuihin Energiapiste-verkkokaupassamme.

 

 
 

Energiansäästölamppuihin liittyviä väärinkäsityksiä:

 

"Energiansäästölampun valmistamiseen menee niin paljon energiaa, että elinkaarensa aikana ne kuluttavat enemmän energiaa kuin hehkulamput."
Energiansäästölampun valmistaminen vie noin 10 kertaa enemmän energiaa kuin hehkulampun valmistaminen, mutta myös sen käyttöikä on kymmenkertainen. Valmistusenergian osuus lamppujen koko elinkaarenaikaisesta energiankulutuksesta on lisäksi hyvin pieni. Olennaisempaa on käytön aikainen energiankulutus: sen osuus lamppujen koko elinkaaren aikana kuluvasta energiasta yli 90 %.

 

"Energiansäästölamput eivät ole ympäristöystävällisiä, koska niissä on elohopeaa."
Energiansäästölamput ovat elinkaaritarkastelujen perusteella viisi kertaa vähemmän ympäristöä kuormittavia kuin hehkulamput, vaikka niissä on elohopeaa. Myös sähköntuotannossa vapautuu elohopeaa, joten sähköä enemmän kuluttavat hehkulamput aiheuttavat energiansäästölamppuja suuremmat elohopeapäästöt.

 

"Energiansäästölamppuja ei kannata sammuttaa lyhyeksi ajaksi, koska niiden sytyttäminen aiheuttaa suuren kulutuspiikin."
Valojen sytyttämisestä ei synny merkittävää kulutuspiikkiä. Sen sijaan energiansäästölamppujen sytyskertoja on rajallinen määrä, 5 000-500 000, sytytystekniikasta riippuen. Nyrkkisääntönä voidaan suositella lampun sammuttamista aina, kun tilasta poistutaan yli kymmeneksi minuutiksi. Tiloihin, joissa valoa tarvitaan vain hetkeksi kerrallaan, suositellaan halogeenilamppuja.

 

"Energiansäästölamput ovat rumia ja niiden valo on kelmeää."
Energiansäästölamppuja on tätä nykyä kaiken muotoisia ja kokoisia. Myös valon väriin voi vaikuttaa: siitä kertoo ns. värilämpötila, joka mitataan Kelvin-asteikolla (K). Hehkulampun hieman kellertävää valoa vastaa noin 2 700 K.

 

 

 

​​ 

19.1.2015