Upplyst lekplats i Humlegården

Humlegården

Humlegården är Stockholms näst äldsta park som anlades redan på 1500-talet och ligger på Östermalm i Stockholm, ett stenkast från Stureplan.

Att Kungliga Biblioteket, Sveriges nationalbibliotek, ligger här vet nog många. Att parken tidigare kallades ”Kexburken”på grund av alla rån är kanske mindre känt.

Idag är Humlegården är en av de större och mest välbesökta parkerna i Stockholms innerstad. I närområdet finns många butiker, restauranger och nattklubbar som lockar många besökare, oavsett tid på dygnet.

Under 2008 har all belysning i parken genomgått en totalrenovering för att parken ska bli ljusare och tryggare även efter mörkrets inbrott. Gång- och cykelvägarna har fått ny, förbättrad belysning. Dessutom har parkens ytterområden samt lekplatser, grusplan och skatearena blivit ljusare. Även statyer, träd och buskar har lysts upp med s.k. lättnadsljus för att parken ska upplevas ljusare under dygnets mörka timmar.

Tack vare effektiv teknik har vi på Fortum, tillsammans med Staden, kunnat fördubbla belysningen i parken. Utan att använda mer energi.

Belysningen som vi använder i Humlegården har extremt energisnåla ljuskällor som samtidigt ger bra ljusfärg och ljuskvalitet, vilket är bra för miljön. Genom att använda armaturer med bra optik kan ljuset riktas där det gör nytta och man slipper onödigt så kallat spill-ljus. Statybelysningen av Scheele i Humlegården har exempelvis en ljuskälla som bara drar 20W.

 

2012-04-04

X