Mariatorgets nya belysning ger en tryggare miljö

Mariatorget

Över 6000 stockholmare har via SMS och webb röstat fram vilken plats de tycker ska rustas upp med ny belysning härnäst. Vinnaren blev Mariatorget.

Mariatorget har under åren gått under flera namn. År 1760 byggdes själva torget och döptes då till Adolf Fredriks torg, ett namn kungen i fråga godkänt först efter att han fått garantier om att inga avrättningar skulle ske där. År 1959 bytte man namn för att undvika förväxlingar med Adolf Fredrik Kyrka på Norrmalm. Namnet Mariatorget föll sig naturligt tack vare det nära avståndet till Maria Magdalena Kyrka.

Idag ligger det många restauranger i närheten och många passerar här under dygnets mörka timmar. Framförallt är det narkotikarelaterade problem som polisen i området hoppas att den nya belysningen ska hjälpa till att ta bort.

Mariatorget har sedan 2010 fått upprustad och ny stilren energieffektiv belysning. De äldre energislukande lampgloberna från 50-talet har ersatts och förstärkts med 26 nya energieffektiva designarmaturer. De boende och verksamma kring torget har själva varit med om att välja den nya parkarmaturen. Den designade armaturen, Brass, är både energieffektiv och ger ett trevligt ljus.

2011-11-11

X