Energialaskut hallintaan

​​Energiankulutuksen etämittauksen ansiosta energiankäyttösi näkyy nykyisin entistä nopeammin laskullasi. Kerran vuodessa tehtäviä tasauslaskuja ei enää ole käytössä. Silti saattaa joskus tulla yllätyksiä omasta energiankulutuksesta. Hyödynnä maksujen hallintaan ja maksamiseen liittyvät vinkkimme.


Sähkölasku voi koostua sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja viranomaismaksuista

​Fortumin asiakkaana sähkölaskultasi löytyy kuukausittainen perusmaksu sekä kulutukseen perustuva energiamaksu. Jos kulutustietoa mittarilta ei ole saatu,  laskuun voi sisältyä myös arvioon perustuvaa veloitusta. Arvioitu osuus tasataan kun kulutustieto saadaan verkkoyhtiöltä, yleensä jo seuraavan sähkölaskun yhteydessä.

Sähkölaskulla voidaan veloittaa myös Fortum Kotinäytön ja Fortum Fiksun maksueriä, jos näin on kanssasi sovittu sekä verkkokauppaostoksiasi.

Fortumin sähkölaskun lisäksi voit saada myös toisen laskun: paikallinen verkkoyhtiö lähettää sinulle laskun sähkönsiirrosta ja muista verkkopalveluista sekä perii sähköveron. Verkkoyhtiön ja Fortumin sähkölaskujen laskutusrytmit voivat poiketa toisistaan. Jos paikallinen verkkoyhtiösi on Caruna, lähetämme yhteislaskun sähkön käytöstä ja sähkönsiirrosta, yhteislaskun lähettäjä on Fortum Asiakaspalvelu.

Kaukolämpölaskulla on eritelty tehomaksu ja energiamaksu

Laskulla maksat käyttämästäsi kaukolämmön tehosta tehomaksun ja lämpöenergiasta energiamaksun. Laskulla on ilmoitettu lämmönvaihtimien läpi virtaavaan kaukolämpöveden määrään kuutioina (m3). Mitä parempi kaukolämpöveden jäähdytys on, sitä pienempi on tarvittava kaukolämpöveden määrä. 

Kaukolämpöveden jäähdytys tarkoittaa kiinteistöön tulevan ja sieltä palaavan kaukolämpöveden keskimääräistä lämpötilaeroa. Mitä suurempi jäähdytys on, sitä paremmin rakennuksen kaukolämpölaitteet toimivat. Omakotitalon keskimääräinen jäähdytys on 35 - 60 astetta.

 

Seuraa omaa energiankäyttöäsi Fortum Valppaassa

 

Fortum Valpas -palvelussa sähkönkäyttöön vaikuttavat omat valinnat ja muutokset näkyvät jopa seuraavana päivänä. Valppaassa voit seurata energiankäyttöäsi tuntitasolla tai pitemmällä aikavälillä. Jos lämmität sähköllä tai kaukolämmöllä, niin Valpas on erityisen hyödyllinen tulevien energialaskujen ennakointiin.

Näin maksamisen haasteet helpottuvat


 
  • ​Muista kuinka usein laskusi tulevat ja milloin. Omasta laskutuksestasi saat tietoa kirjautumalla Oma Fortum -palveluun. Yleisellä tasolla laskutustiheys määräytyy sähkön kulutusarvion mukaisesti: pieni kulutus (esim. kerrostaloasukas) -> 4 tai 6 laskua/vuosi. Suuri kulutus (esim. sähkölämmittäjä) -> 6 tai 12 laskua/vuosi. Kaukolämpölasku tulee kerran kuukaudessa. Selaa omia laskujasi

  • Valitse itsellesi paras laskutustapa: paperilasku, e-lasku tai suoramaksu.

  • Ennakoi laskun suuruus seuraamalla sähkön kulutustasi Fortum Valpas -palvelussa.

  • Varmista kate tililläsi: Laskun maksuaika on 14 vrk laskun päiväyksestä.

  • Jos tarvitset maksuaikaa, ole meihin yhteydessä jo ennen viimeistä maksupäivää. 

​Poikkeukset maksuaikaan

 

Jos tarvitset maksuaikaa, soita asiakaspalveluumme, puh. 0200 - 19000 (pvm/mpm). Palvelu on avoinna ma - pe klo 9 - 17. Palvelunumerossa automaatti ensin kysyy asiaasi, ja toimimalla kuulemiesi ohjeiden mukaisesti, puhelusi ohjautuu ensimmäiselle vapaalle maksuoaikoja kästitelevälle palveluneuvojalle. Maksuajan pidennystä ei voi tehdä Oma Fortum -palvelussa.

Yksittäisen laskun poikkeavan maksuajan sopimisesta veloitamme sähkölaskulla 5 euron palvelumaksun. 

Valitse maksutavaksi helppo e-lasku

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saat omaan verkkopankkiisi. Maksaminen helpottuu ja nopeutuu, kun laskua maksettaessa ei tarvitse näppäillä laskun viitenumeroa, saajan tilinumeroa eikä laskun summaa. Voit päättää itse, milloin ja miten paljon tililtäsi laskutetaan. Voit tarkistaa laskun erittelyn verkkopankissasi ja hyväksyä laskun maksettavaksi omilla pankkitunnuksillasi.

Näin vaihdat energialaskusi e-laskuksi omassa verkkopankissasi:

  • ​​​Valitse verkkopankissa e-laskun lähettäjä/laskuttaja: Fortum Asiakaspalvelu Oy

  • valitse haluamasi laskut: sähkö-, kaukolämpö- ja/tai maakaasu

  • syötä laskuttajan yksilöintitieto: Viimeisimmän laskun viitenumero viimeisimmältä sähkö-, kaukolämpö- ja/tai maakaasulaskulta.

E-lasku korvaa täysin nykyisen paperilaskusi. Useimmat pankit tarjoavat e-laskun ominaisuudeksi automaattisen maksamisen suoraveloituksen tapaan.Tutustu oman pankkisi ohjeisiin alla olevista linkeistä ja tee sopimus verkkopankissasi.

Jos käytössäsi ei vielä ole verkkopankkia voit valita käyttöösi suoramaksun

Suoramaksu on yhtä helppokäyttöinen kuin aiemmin käytössä ollut suoraveloitus. Suoraveloitus poistui pankkien tarjonnasta vuoden 2014 alussa. Jos sinulla on suoramaksu käytössä, saat paperilaskun postitse etukäteen tiedoksi ja pankki veloittaa laskun summan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Pankit tarjoavat suoramaksua ainoastaan, mikäli sinulla ei ole verkkopankkia käytössä. Pankeilla on myös omat käytäntönsä liittyen suoramaksuun ja niistä kannattaakin ottaa selvää omasta pankista.

Maksumuistutukset ja perinnän hoitaa Intrum Justitia

Jos laskusi maksupäivä on jo mennyt ohi ja lasku on edelleen maksamatta, se siirtyy Fortumilta Intrum Justitian hoidettavaksi. Intrum Justitian asiakaspalvelijat auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla on kysymyksiä maksumuistutuksesta, perinnästä tai katkaisuvaroituksesta.

Intrum Justitia Asiakaspalvelu​ ​ma​ - pe klo 7.30 - 20.00, la klo 9.00 - 16.00​
(HUOM! kesä-elokuu perjantaisin klo 7.30 - 16.00 ja 20.6.-15.8. lauantaisin suljettu)
Puhelin ​puh. 09 229 11 830 (ppm/pvm)
Sähköposti​ ​ryhma118@intrum.com

 Fair Pay Web -verkkopalvelu on avoinna ympäri vuorokauden: www.intrum.fi

 
 

Loppulasku energiasopimuksen päätyttyä

Kun sopimuksesi esimerkiksi muuton yhteydessä päättyy, saat meiltä loppulaskun, jossa kerromme maksun tai hyvityksen määrän.

Sähköasiakkaan loppulasku sisältää sähkönmyynnin (energia ja perusmaksu)  ja joissain tapauksissa myös sähkönsiirron kustannuksesi sopimuksen päättymispäivään saakka. Mikäli aiemmilla laskuillasi on ollut arviolaskutusta, on mahdollista, että saat hyvitystä maksun sijaan.

Jotta voimme maksaa hyvityksen, varmista että olet ilmoittanut meille pankkitilisi numeron, jotta hyvitysmaksu voidaan suorittaa. Hyvitystilinumeron voit ilmoittaa asiakaspalveluumme puhelimitse tai voit päivittää sen kirjautumalla Oma Fortum palveluihisi.

Lisää hyvitystili

Selaa omia laskujasi

 

7.9.2017