Lumi ja lauhtuva sää aiheuttavat sähkökatkoja Koillismaalla

 

Pudasjärven alueella esiintyy edelleen häiriöitä sähkönjakelussa. Sähköttömiä asiakkaita on  tällä hetkellä noin 1500.  Katkot johtuvat lumikuormista, jotka sään lauhtumisen seurauksena taivuttavat puita sähkölinjoille.  Räntäsade ja lämpötilan nousu lämpöasteille tekee puiden oksilla olevan lumen todella raskaaksi. Korjaustöitä vaikeuttaa se, että vikoja on useassa paikassa samanaikaisesti, ja että uusia vikoja tulee koko ajan lisää.    

 

Korjaustöiden nopeuttamiseksi on  korjauspartioiden määrää lisätty. Linjoja tarkastamassa on paikalla myös yksi helikopteri. Toinen helikopteri saadaan Pudasjärvelle huomenna. 

 

Lumen alas painamien johtojen läheisyydessä ei pidä liikkua vaan ne kannattaa kiertää vähintään 20 metrin etäisyydeltä.

 
 

 Fortumilla on Koillismaalla kaikkiaan 32 000 asiakasta. 

 
 
 

TILANNETIEDOTUS kello 12.15

 
 

Nopea lauhtuminen lisännyt lumikuormaa sähköjohdoilla  ja aiheuttaa sähkökatkoja

 
 

Pudasjärven alueella esiintyy edelleen häiriöitä sähkönjakelussa. Sähköttömien asiakkaiden määrä on vaihdellut päivän aikana. Puolenpäivän aikaan heitä oli 1830. Uusia vikoja syntyy kuitenkin jatkuvasti.

 

Sähkökatkot  johtuvat lumikuormien painon lisääntymisestä, kun lämpötila on Koillismaalla noussut nopeasti nolla-asteen tuntumaan. Painava lumi taivuttaa puita sähkölinjoille ja aiheuttaa sähkökatkoja monessa paikassa samanaikaisesti.  

 

 "Korjaustöiden nopeuttamiseksi on korjaus-, käyttökeskus- ja asiakaspalveluhenkilöstön määrää lisätty. Linjoja tarkastetaan myös helikopterilla tehtävillä tarkastuslennoilla", käyttöpäällikkö Jari Ahlstedt kertoo. 

 

Alueella liikkuvien kannattaa muista, että lumen alas painamien johtojen läheisyydessä ei pidä liikkua vaan ne kannattaa kiertää vähintään 20 metrin etäisyydeltä. 

 

 

 

​TILANNETIEDOTUS kello 18.30

 

 

Sähkövikoja korjataan läpi yön Pudasjärvellä

 
 

Pudasjärven alueella on vielä noin 1400 asiakasta ilman sähköä. Sähköjen palauttamiseksi tehdään töitä läpi yön. Yöksi on luvattu pakkasta, eikä lumisadetta, mikä helpottaa tilannetta. Sunnuntaiksi paikalle saadaan lisää korjausresursseja ja linjojen tarkastukseen yksi helikopteri lisää.

 

Häiriöt sähkönjakelussa johtuvat puissa olevan lumen painon lisääntymisestä, kun lämpötila lauantaiaamuna nousi nopeasti nolla-asteen tuntumaan ja satoi runsaasti räntää. Painava lumi taivuttaa puita sähkölinjoille ja aiheuttaa sähkökatkoja monessa paikassa samanaikaisesti.

 

"Meillä on koko lauantaipäivän ollut töissä normaalia enemmän korjaus-, käyttökeskus- ja asiakaspalveluhenkilöstöä. Tarkastuslentoja varten käytössämme on ollut myös yksi helikopteri", käyttökeskuksen päällikkö Kimmo Vainiola kertoo.

 
 

 

TILANNETIEDOTUS 20.1. kello 11.15 

 

 

Sähköt saatu palautettua yli 1000 asiakkaalle

 

 

Yön ja aamun aikana on sähköt saatu Pudasjärvellä palautettua yli tuhannelle asiakkaalle. Sähköttömiä asiakkaita on vielä noin 230. Vikojen korjaus keskitetään keskijänniteverkkoon.

 

"Tavoitteena on, että sähköt saataisiin palautettua kaikille asiakkaille tämän päivän aikana. Viankorjauksen nopeuttamiseksi vikapaikkoja etsitään helikopterilla ja havaitut viat välitetään korjausryhmille ", käyttöpäällikkö Jari Ahlstedt kertoo.

 

Jos sähköt eivät tämän päivän aikana ole palautuneet, on vika todennäköisesti kiinteistöön tulevassa pienjänniteverkossa. Pienjänniteverkon vioista kannattaa ilmoittaa Fortumin vikailmoitusnumeroon 0800 1 95011.

 

Samaan numeroon kannattaa soittaa myös, jos valot palavat himmeästi tai vilkkuvat sähköjen palautumisen jälkeen. Kyseessä voi olla ns. nollavika. Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä.

 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Takaisin