Savonlinnalaiset visioivat tulevaisuuden kotia

 

 

Savonlinnan torin laidalla on yksitoista päivää Fortumin tulevaisuuden koti. Monet kävijät ovat kiinnostuneet erityisesti kontin katolla olevista aurinkopaneeleista. Savonlinnan torin laidalla on yksitoista päivää Fortumin tulevaisuuden koti. Monet kävijät ovat kiinnostuneet erityisesti kontin katolla olevista aurinkopaneeleista He ovat tulleet haastamaan lisäksi lämpöilmapumpun ja maalämmön ja muiden vaihtoehtoisten energiaratkaisujen kannattavuudesta.


Myös muu aurinkotalous, eli suoraan ja välillisesti auringosta saatavan energian talteenotto sekä älyboksi, sähkölaitteiden etähallinta, sähköauto ja sen latausmahdollisuudet sekä laskun muodostuminen puhuttivat jo heti ensimmäisinä päivinä.

 

Aurinkopaneelit helposti mökille


Yksi purjehtijapariskunta kertoi käyttäneensä veneellä aurinkopaneeleja tyytyväisenä täysin ilman maasähköä jo yli toistakymmentä vuotta. Hiljattain he tosin ovat hankkineet vielä kolmannen uuden ja tehokkaamman paneelin, kun sähköä kuluttavia laitteita on nykyään käytössä aiempaa enemmän: sähköä tarvitaan muun muassa tietokoneelle, monille hallintalaitteille ja jääkaapille. Uudella kapasiteetilla sähkö riittää kaikkeen tarvittavaan.


Pari ottaisi mielellään paneelit käyttöön myös mökillä, jos se ei vaatisi koko sähköjärjestelmän uusimista. Ideaalitilanne olisi se, että aurinkosähkö saataisiin helposti syötettyä jo olemassa olevaan sähköjärjestelmään. Myös esimerkiksi tasakaton aurinkopaneelien huolto talvisaikaan mietitytti: miten kennot kestävät vaikka metrin lumikuormaa päällään ja voiko niitä käyttää jotenkin talvellakin.

 

Sähköautot ja -pyörä


Tulevaisuuden kodin seinälle kerättyjen visioiden ja ideoiden lisäksi sähköauton koeajomahdollisuutta kyseltiin paljon ja kysymykset

pyörivät pitkälti käytännönasioissa: kuinka pitkälle sähkön voimalla pääsee, eli kuinka käytännöllinen ja realistinen vaihtoehto sähköauto tällä hetkellä on. Myös latausverkko mietitytti: Jos hankin sähköauton, niin saako sitä ladattua missään?


Innostuneimmat ilmeet saatiin kävijöiden kasvoille tarjoamalla heille mahdollisuus koeajaa sähköpyörää. Ensin ilmeet olivat odottavia, sitten pettyneitä, kun sähkönapista ei tuntunut tapahtuvan mitään ja hetken kuluttua loiste syttyi silmiin, kun sähkömoottori pörähti käyntiin ja alkoi kerätä kunnolla vauhtia.


Tulevaisuuden koti on avoinna Savonlinnan torilla 24.7. asti klo 10-17.

 

Takaisin