Šilumos gamybos kainos Klaipėdoje pasiekė rekordines žemumas

UAB „Fortum Klaipėda“ pabaigė 4-ąjį šildymo sezoną. Vidutinė 2016-2017m. šilumos kaina buvo 2,2ct už KWh. Tai yra net  43% mažiau nei tuomet kai jėgainė pradėjo veiklą 2013m. Itin žemas šilumos kainas lėmė didelė gamintojų konkurencija Klaipėdos mieste.

Šiemet į centralizuotą Klaipėdos šilumos tinklą jau patiektos 202GWh šilumos, o į Nacionalinį elektros tinklą- 52GWh elektros energijos. 2016m. atitinkamai- 404GWh ir 148GWh. „Fortum Klaipėdoje“ pagaminta šiluma sudaro apie pusę viso Klaipėdos šilumos poreikio.
Praėjusiais metais gavusi leidimą šilumos ir elektros gamybai naudoti tik atliekas, jėgainė per metus gali sunaudoti 255 tūkstančius tonų 9MJ/kg kaloringumo atliekų. Šiemet energijos gamybai jau sunaudota 78 tūkstančiai tonų komunalinių ir 20 tūkstančių tonų pramoninių atliekų. 2016m. buvo sunaudota 213 tūkstančių tonų komunalinių, 43 tūkstančiai tonų pramonių atliekų ir 18 tūkstančių tonų biokuro. Vidutinis atliekų kaloringumas – 8,8MJ/kg.

Sunaudojus 1 toną atliekų vidutiniškai gaunama 25% šlako, 3% lakiųjų pelenų ir 1% metalo laužo. 2017m. 25 tūkstančiai tonų, o 2016m. 71 tūkstantis tonų šlako nukeliavo į Klaipėdos regioninį atliekų tvarkymo centrą.

Birželio 1-27 dienomis jėgainė neveiks. Per šį laikotarpį bus valomi, inspektuojami ir remontuojami įrenginiai, diegiami patobulinimai ir daromos investicijos jėgainės efektyvumui didinti.

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.
„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.