„Fortum“ ir „Rusnano“ sudaro investicijų partnerystę, kad gautų galimybę valdyti CSA vėjo energijos tiekimo portfelį Rusijo

„Fortum“ ir „Rusnano“, Rusijos valstybės valdoma plėtros bendrovė susitarė pasirašyti 50/50 investicijų partnerystės sutartį, kad galėtų valdyti Rusijos vėjo energijos tiekimo (CSA) portfelį Rusijoje. Tolesnė šios partnerystės pažanga vis dar priklauso nuo kelių veiksnių, pvz., Rusijos prielaidos savo šalyje gaminti vėjo energiją generuojančius komponentus bei kontroliuoti aukcionų rezultatus.

„Fortum“ kapitalo dalis bendroje įmonėje sudaro 15 milijardų rublių (apie 240 milijonų eurų). Šios lėšos buvo investuojamos pamažu (per maždaug 5 metus) ir buvo veikiamos teigiamų investicinių sprendimų. Atskiri investavimo sprendimai bus įgyvendinami atsižvelgiant į kiekvieną konkretų atvejį kiekvieno investavimo atveju. Projektai bus finansuojami naudojant į bendrąją įmonę investuotą kapitalą ir vietos skolas be regreso.

Kaip buvo skelbiama 2016 m. lapkričio mėn. vykusioje „Fortum“ kapitalo rinkų dienos konferencijoje, „Fortum“ ilgalaikis tikslas yra pagaminti apie 500 megavatų (MW) vėjo generuojamos energijos Rusijoje. Šis tikslas sutampa su „Fortum“ strategija padidinti elektros energijos gamybos pajėgumus be CO2 ir su bendrovės pagrindiniu tikslu – sukurti gigavatą siekiantį vėjo ir saulės energijos portfelį. 2017 m. Rusijoje „Fortum“ pradės gaminti 35 MW elektros energijos naudodamas vėjo energiją ir gaus CSA mokėjimus 15 metų.

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.