„Fortum“ ir RUSNANO investavimo į vėjo energiją fondas pradės įgyvendinti savo pirmąjį 50 MW projektą Rusijoje

„Fortum“ ir RUSNANO investavimo į vėjo energiją fondas pradeda įgyvendinti savo pirmąjį 50 MW projektą Rusijoje. Šiame projekte bus panaudoti pirmieji pajėgumai iš 1000 MW, kurie buvo skirti fondui Rusijos vėjo energijos aukcione 2017 m. birželį.

Pirmoji šiam projektui skirta turbinų tiekimo sutartis (14 turbinų, kurių bendroji galia siekia maždaug 50 MW) buvo pasirašyta su įmone „Vestas“, kuri anksčiau buvo atrinkta kaip pagrindinės generavimo įrangos tiekėja ir priežiūros darbų vykdytoja.
Tikimasi, kad vėjo elektrinių parkas pradės generuoti energiją pirmąjį 2019 m. pusmetį.

Pagal ilgalaikius planus „Fortum“ Rusijoje ketina įrengti maždaug 500 megavatų (MW) galios vėjo elektrinių. Šis tikslas papildo „Fortum“ strategiją didinti elektros generavimo neišskiriant CO2 dalį savo veikloje ir atitinka bendrąjį įmonės siekį sukurti gigavato dydžio vėjo ir saulės energetikos portfelį. „Fortum“ ir RUSNANO investicijų į vėjo energiją fondas – tai 50/50 valdoma investicinė bendrija, investuojanti į vėjo energiją Rusijoje. „Fortum“ dalies investicijų į vėjo energiją fonde viršutinė riba yra 15 milijardų rublių (šiuo metu maždaug 220 milijonų eurų).
„Fortum“ paskelbė apie investavimo į vėjo energiją fondo sukūrimą 2017 m. balandžio 27 d., o vėjo energijos aukciono rezultatai buvo paskelbti 2017 m. birželio 15 d.

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinkio vertybinių popierių biržoje.
„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.