„Fortum“ pradės Sørfjordo vėjo jėgainių parko statybą Norvegijoje

„Fortum“ priėmė galutinį sprendimą investuoti į Šiaurės Norvegijoje esantį Sørfjordo vėjo jėgainių parką. Sørfjordo parkas – tai viena vėjo jėgainių portfelio, kurį „Fortum“ šįmet įsigijo iš „Nordkraft“, dalis.

Sørfjordo vėjo jėgainių parke bus sumontuotos 23 vėjo turbinos, kurių bendras galingumas 96,6 megavatų. Vėjo turbinas šiam parkui pateiks bendrovė „Siemens Gamesa Renewable Energy“. Kiekvienos vėjo turbinos nominalus našumas – 1,2 megavato, o rotoriaus skersmuo – 130 metrų.

Pradiniai statybos darbai Sørfjordo parke vyksta jau nuo 2017 m. pavasario. 2018 m. ir 2019 m. bus pakloti pamatai ir atlikti elektros montavimo darbai. Tikimasi, kad vėjo jėgainių parkas bus atiduotas eksploatuoti 2019 m. pabaigoje.

„Šis sprendimas investuoti – tai dar vienas žingsnis įgyvendinant mūsų vėjo jėgainių plėtros strategiją. Mūsų tikslas – Šiaurės regione pastatyti iš tiesų nemažai vėjo jėgainių. Manome, kad Šiaurės šalyse vėjas bus vienas konkurencingiausių energijos gamybos šaltinių. Sørfjordas pasižymi patraukliomis ir unikaliomis vėjo sąlygomis, kurias veiksmingai pakinkysime pasitelkę tiesioginio veikimo technologiją ir didelius rotorius,“ – teigia „Fortum“ viceprezidentas vėjo energijos klausimais Philippe Stohr.

Trijų vėjo energijos gamybos projektų įsigijimą iš „Nordkraft“ bendrovė „Fortum“ užbaigė 2017 m. sausio pradžioje. Pagal šį sandorį įsigytas jau veikiantis Nygårdsfjelleto vėjo jėgainių parkas bei visus statybos leidimus turintys Ånstadblåheia ir Sørfjordo vėjo jėgainių parkai, kurie šiuo metu statomi. Užbaigus statybas, visų trijų vėjo jėgainių parkų bendra įrengtoji galia sieks apie 180 MW. Vėjo jėgainių projektų statybos ir eksploatavimo klausimais „Fortum“ toliau bendradarbiauja su „Nordkraft”.

Norvegija turi rinka pagrįstą elektros energijos sertifikatų palaikymo sistemą, taikomą elektros energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių objektams, atiduotiems eksploatuoti iki 2020 m. pabaigos.

Apie „Siemens Gamesa Renewable Energy“

„Siemens Gamesa“ yra pirmaujantis vėjo jėgainėms skirtų produktų ir sprendimų, kuriais aprūpina įvairių pasaulio šalių klientus, tiekėjas. Bendrovės produktai ir technologijos jau yra sumontuoti daugiau kaip 90 šalių, o bendra įrengtoji galia siekia beveik 80 GW. „Siemens Gamesa“, kurioje dirba daugiau kaip 25 000 darbuotojų, siūlo vieną didžiausių produktų portfelių, kuriame – ir atviros jūros, ir sausumos vėjo jėgainių technologijos bei pažangiausi energetikos sektoriaus sprendimai, padedantys užtikrinti, kad švari energija būtų prieinamesnė ir patikimesnė. Bendra įmonė įsteigta 2017 m. Vėjo energetikos „Siemens Wind Power“ ėmėsi XX a. devintojo dešimtmečio pradžioje, o „Gamesa“ – 1994 m.  Daugiau informacijos – bendrovės interneto svetainėje www.gamesacorp.com.

vėjo jėgainės.JPG
vėjo jėgainės2.jpg

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinkio vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.