„Fortum“ pradeda statyti Ånstadblåheia vėjo jėgainių parką Norvegijoje

„Fortum“ pradeda Ånstadblåheia vėjo jėgainių parko statybą Norvegijoje. Kovą prasidės žemės darbai, o vėjo jėgainių parkas turėtų pradėti energijos gamybą 2018 metais. Apie trijų vėjo energijos projektų įsigijimą „Fortum“ paskelbė 2016 m. lapkričio 8 d. ir 2017 m. sausio 5 d.
„Fortum“ nusprendė įsigyti iš „Vestas“ 14 vėjo turbinų Ånstadblåheia vėjo jėgainių parką, jo įrengtoji galia sieks maždaug 50 MW.

Ånstadblåheia vėjo jėgainių parke per metus numatoma pagaminti daugiau nei 150 GWh energijos.

Šiuo metu „Fortum“ ruošiasi statyti Sørfjord projektą, kurio eksploatacija turėtų prasidėti 2019 m.

„Fortum“ užbaigė trijų vėjo energijos projektų įsigijimą iš „Nordkraft“ 2017 m. sausio pradžioje. Šis sandoris buvo skirtas Nygårdsfjellet (32 MW) vėjo jėgainių parkui, kuris jau veikia, ir Ånstadblåheia (50 MW) bei Sørfjord (maždaug 90 MW) projektams, kuriems jau gauti visi leidimai. Baigus statybos darbus, bendroji trijų vėjo jėgainių parkų įrengtoji galia sieks maždaug 170 MW. Vėjo jėgainių parkų statybos ir eksploatacijos veiklą „Fortum“ vykdys bendradarbiaudama su „Nordkraft“.

„Šie vėjo energijos projektai yra svarbus žingsnis įgyvendinant „Fortum“ ambicijas augti vėjo ir saulės energijos sektoriuose. Tai, kad visi vėjo jėgainių parkai yra tame pačiame Norvegijos regione, padės užtikrinti didelį veiklos efektyvumą“, – sakė Philippe Stohr, „Fortum“ vėjo energetikos viceprezidentas.

Norvegijoje elektros iš atsinaujinančiųjų išteklių gamybai taikoma rinkos pagrindu veikianti elektros sertifikatų paramos sistema.
„Vestas“

„Vestas“ yra globalus energetikos pramonės partneris, siūlantis vėjo energijos sprendimus. Įmonė projektuoja, gamina, montuoja ir prižiūri vėjo turbinas visame pasaulyje. Turėdami daugiau nei 82 GW galios vėjų turbinų 76 šalyse, įrengė daugiau vėjo energijos nei bet kuri kita įmonė. „Vestas“  turi geriausias šiame sektoriuje išmaniųjų duomenų galimybes ir prižiūri vėjo turbinas, kurių bendra galia viršija 71 GW, tad naudodamasi turimais duomenimis gali interpretuoti, prognozuoti ir eksploatuoti vėjo energijos išteklius bei pasiūlyti geriausius šioje klasėje vėjo energijos sprendimus. http://www.vestas.com

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.