„Fortum Tartu“ pelnė apdovanojimą už tvarią centralizuoto šildymo ir vėsinimo sistemos plėtrą

Bendrovė „Fortum“ pelnė specialų „Global District Energy Climate Awards 2017“ apdovanojimą už Tartu (Estija) centralizuoto šildymo ir vėsinimo (CŠV) sistemos plėtrą. Atnaujinta Tartu CŠV sistema ne tik reikšmingai sumažino aplinkos taršą anglies dioksidu, bet ir suvartoja gerokai mažiau elektros energijos nei alternatyvūs sprendimai.

Per keletą metų įdiegti pakeitimai ir modernizuotos technologijos Tartu centralizuoto šildymo ir vėsinimo sistemą pavertė šiuolaikiška ir efektyvia CŠV sistema. Vėsinimo įrenginiai, kurie naudoja upės vandenį, sujungti su centralizuotos šilumos gamybos ir saulės elektrinės sprendimu. Palyginti su ankstesniais sprendimais, modernizuota sistema į aplinką išmeta 52 proc. mažiau CO2 ir suvartoja 70 proc. mažiau elektros energijos. Tai reiškia, kad sistemai funkcionuoti reikia 71 proc. mažiau pirminių išteklių. Tikimasi, kad centralizuoto šildymo ir vėsinimo tinklai toliau plėsis, nes jie yra vienas svarbiausių Tartu aplinkos apsaugos strategijos veiksnių.

„Mums tikrai labai malonu ir mes jaučiamės pagerbti tokiu apdovanojimu už meistriškumą Plėtros kategorijoje. Tai yra reikšmingas mūsų talentingų darbuotojų, lojalių klientų ir mus palaikančios miesto savivaldybės pripažinimas. Dideli darbai visuomet pavyksta tada, kai bendro tikslo siekiame bendradarbiaudami. Mūsų tikslas – paversti Tartu dar švaresniu ir tvaresniu miestu. Šis apdovanojimas rodo, jog mūsų pastangos buvo sėkmingos, ir mes toliau sieksime, kad Tartu CŠV sistema būtų dar geresnė,“ – komentuodamas įvykį, pasakė „DHC Estonia Fortum“ vadovas Margo Külaots.

2017 m. „Global District Energy Climate Awards“ apdovanojimai išdalinti spalio 24 d. Dohoje (Kataras) vykusiame metiniame „Euroheat & Power“ kongrese. „Global District Energy Climate Awards“ iniciatyvos tikslas – formuoti geresnį supratimą apie centralizuotą šildymą ir platesnį jo taikymą bei stiprinti centralizuoto šildymo ir perėjimo prie švarių ir tvarių energijos sprendimų svarbą.

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinkio vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.