Vokietijos „Grafenrheinfeld“ elektrinei – „Fortum“ radioaktyvių skysčių valymo sistemos

Bendrovėje „Fortum“ pagaminta NURES@ technologijos pagrindu veikianti radioaktyvių skysčių valymo sistema ir boro atskyrimo sistema bus naudojama Vokietijos „Grafenrheinfeld“ atominėje elektrinėje. Šių valymo sistemų tiekimas elektrinei yra kompleksinis sprendimas, kurio pirmasis etapas – Vokietijos įmonei „PreussenElektra GmbH“ priklausančiai ir valdomai „Grafenrheinfeld“ elektrinei pritaikytos sistemos projektavimas, o antrasis etapas – sistemos įrengimas, valymo proceso paleidimas ir užbaigus valymo procesą, sistemos išmontavimas.
Konkurso etapu „Grafenrheinfeld“ elektrinėje sėkmingai įvykdytas bandomasis projektas, kurio metu buvo naudojamas „Fortum“ siūlomas sprendimas. Projekto rezultatas – vanduo, iš kurio visiškai pašalintas boras, ir labai nedidelis kiekis galutiniam tvarkymui likusių atliekų.

„Atsakingas atliekų tvarkymas ir saugumas mums, dirbantiems bendrovėje „Fortum“, yra svarbus prioritetas. Sprendimai, kuriuos sukūrėme per daugiau kaip trisdešimt pastarųjų metų, yra idealus variantas radioaktyvių skysčių valymui ir sudėtinguose objektuose, kaip antai prie upių veikiančiose elektrinėse. Mūsų techninis sprendimas yra ir labai ekonomiškas, ir konkurencingas. Malonu, kad „Grafenrheinfeld“ projektas suteiks mums galimybę pasiūlyti savo patyrimą didžiulei Vokietijos uždaromų atominių elektrinių rinkai,“ – pabrėžė „Fortum Nuclear Services“ viceprezidentas Petra Lundström.

Bendrovė „Fortum“ turi ilgalaikę radioaktyviomis medžiagomis užterštų atliekų valymo patirtį. „Fortum“ sukūrė ne tik jonų mainų medžiagas, kurios naudojamos valant skysčius, bet ir boro atskyrimo sistemą. Šie valymo sprendimai parduodami įvairiausiems viso pasaulio naudotojams. Be kita ko, „Fortum“ jonų mainų medžiagos buvo naudojamos ir Japonijoje, atliekant radioaktyvaus vandens valymą Fukušimos Dai-ichi atominėje elektrinėje.

Išsamiau apie NURES@ ir BORES

„Fortum“ sukurta NURES@ valymo technologija skirta pašalinti cezį, stroncį, kobaltą ir stibį iš sunkiai valomų skysčių, kurių apimtys yra labai didelės ir kuriuos išvalyti paprastai būna labai sunku bei brangu. Naudojant NURES@ valymo sistemą, radioaktyvios cheminės medžiagos prisijungia prie didelio selektyvumo laipsnio jonų mainų medžiagų CsTreat®, SrTreat®, CoTreat® ir SbTreat®. Palyginti su skysčių, kuriuos reikia išvalyti, kiekiu, šių medžiagų reikia labai nedaug. Išvalytuose skysčiuose nebūna jokių kenksmingų medžiagų ir juos galima išleisti, pavyzdžiui, į vandentakius. Naudojant NURES@ technologiją, reikia gerokai mažiau vietos tarpiniam sandėliavimui ir galutiniam radioaktyvių skysčių tvarkymui.

Be to, „Fortum“ sukūrė boro šalinimo sistemą „BORES“, kurią naudojant, iš vandens galima atskirti gryną borą. Galutinis šio proceso rezultatas – kristalizuotas, kietos formos neradioaktyvus boras.
Išsamiau apie NURES®: www.fortum.com/nures

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.