„Fortum“ ir „Ericsson“ pasirašo bendradarbiavimo sutartį dėl duomenų centro atliekinės šilumos panaudojimo centriniam šildy

„Fortum“ ir „Ericsson“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl „Ericsson“ duomenų centro, įsikūrusio Kirkonumio mieste, Pietų Suomijoje, atliekinės šilumos panaudojimo centriniam šildymui.

Šiuo metu „Ericsson“ duomenų centras pagamina 10 000 – 15 000 megavatvalandžių atliekinės šilumos per metus. 2017–2018 m. centro planuojamas pajėgumų augimas padidins atliekinės šilumos, kurią rekuperuos šilumos siurbliai, kiekį beveik dvigubai.

Atliekinė šilumos, gaunamos iš „Ericsson“ duomenų centro, kiekis patenkina apie 20% Kirkonumio centrinio šildymo tinklo metinės šilumos poreikio, ir jo pakanka maždaug 1 000 vienos šeimos namų metiniams šilumos poreikiams patenkinti.

„Mūsų duomenų centro IT krūvis nuolat auga, nes išbandoma įranga tampa vis galingesnė, todėl centro aušinimo poreikiai taip pat didėja. Pagal sutartį, „Fortum“ naudos šilumos siurblius mūsų atliekinės šilumos perdavimui namams Kirkonumyje šildyti. Tai – labai pažangus atliekinės šilumos perdirbimo būdas“, – teigia Olli Sirkka, „Ericsson Finland“ apskrities vadovas ir Prezidentas.

„Ericsson“ duomenų centro atliekinės šilumos panaudojimas – tai geras pavyzdys, kaip aktyviai judame link mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančio centrinio šildymo. Šilumos siurbliai – tai efektyviai energiją naudojantis ir ekonomiškas sprendimas centrinio šildymo sistemoje. Naudodami šilumos siurblius galime panaudoti rajono atliekinės šilumos srautus. Siekiame, kad mūsų centrinio šildymo sistemos vartotojai Espo, Kirkonumio ir Kauniaineno rajonuose pradėtų šildyti savo namus anglies dvideginio neišskiriančia centrinio šildymo sistemos šiluma vėliausiai 2030 m.“ – pažymi Ilkka Möttönen, „Fortum“ Centrinio šildymo ir vėsinimo verslo plėtros skyriaus vadovas.

Pagal sutartį, sudarytą su „Ericsson“, „Fortum“ investuos į šilumos siurblius, kurie turi būti įrengti „Ericsson“ patalpose. Siurbliai aušins „Ericsson“ duomenų centrą, o atliekinė šiluma, kurią jie rekuperuos, bus perduota į Espo-Kirkonumio centrinio šildymo tinklą. Pasirenkant šilumos siurblius buvo atsižvelgta ir į aplinkos apsaugos aspektus: šilumos siurbliams buvo pasirinktas naujos rūšies šaldymo skystis HFO1234ze. Šaldymo skysčiai (jei jie patenka į atmosferą), kurie šiandien yra vis dar plačiai naudojami, turi 200 kartų didesnį poveikį klimato atšilimui nei šiam projektui pasirinktas šaldymo skystis.

„Fortum“ jau naudoja atliekinę šilumą keliose vietose Suomijoje, t.y. Espo, Kauniainene ir Kirkonumyje. Atliekinė šiluma iš nuotekų naudojama Suomenojos šilumos siurblinėje. Iš nuotekų gautas šilumos kiekis patenkina apie 15% Espo centrinio šildymo tinklo paklausos. Atliekinės šilumos iš „Tieto“ ir „Elisa“ duomenų centrų kiekis atitinka maždaug 1 000 vienos šeimos namų metinį šilumos poreikį. Atliekinė šiluma iš Matinkylä metro centro ir Espo ligoninės, kurie yra beveik baigti, patenkina apie 250 vienos šeimos namų šilumos poreikį. Statomas „Sonera“ duomenų centras bus didžiausias Suomijoje ir apskaičiuota, kad šio duomenų centro atliekinė šiluma patenkins iki 10%  centrinio šilumos tinklo šilumos poreikio Espo teritorijoje. Espo yra antras pagal dydį Suomijos miestas, kuriame yra apie 270 000 gyventojų.

„Fortum“ tikslas – būti švarios energijos lydere.  Atsižvelgdami į klientų poreikius „Fortum“ gamina, tiekia, parduoda elektrą, šilumą ir šaltį, teikia ekspertines paslaugas. 64% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje.  2015 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,5 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.