„Fortum“ ketina investuoti į naują termofikacinę elektrinę Lenkijoje

​Bendrovė „Fortum“ nusprendė statyti naują įvairaus kuro termofikacinę elektrinę Zabže (Lenkija). Bendra investicijų suma yra maždaug 200 mln. eurų (870 mln. zlotų). Planuojama, kad naujoji elektrinė komercinę veiklą pradės vykdyti iki 2018 metų pabaigos ir galės tiekti centralizuotą šildymą maždaug 70 tūkst. namų ūkių Zabže ir Bytome.

Naujojoje elektrinėje daugiausia bus naudojamas iš atliekų gaunamas kuras ir anglys, tačiau bus galima naudoti ir biomasę bei kuro mišinį. Iš atliekų gaunamo kuro kiekis gali sudaryti iki 50% viso kuro sunaudojimo. Iš atliekų gaunamam kurui bus naudojamos vietinės komunalinės ir pramoninės atliekos. Naujoji elektrinė pakeis vien tik anglis naudojančias pasenusias elektrines Zabže ir Bytome. Tikimasi, kad šios investicijos gerokai padidins operacijų efektyvumą ir sumažins anglies dvideginio bei kitų išlakų kiekį regione.

Elektrinės gamybos pajėgumas sieks 220 megavatų (MW), iš kurių 145 MW sudarys šiluma, o 75 MW – elektros energija. Metinė gamyba turėtų siekti apie 730 GWh šilumos ir 550 GWh elektros energijos. Statybos projektą planuojama pradėti vasarą, priklausomai nuo poveikio vietinei aplinkai vertinimo proceso ir kitų derybų.

„Efektyvi kombinuotoji šilumos ir elektros gamyba yra viena iš trijų pagrindinių strateginių bendrovės „Fortum“ kompetencijų. Turėdami patirtį efektyvios energijos gamybos srityje ir  siekį spręsti klimato kaitos problemas, mes norime prisidėti prie vykdomo Lenkijos energetikos sektoriaus pertvarkymo, – sako bendrovės „Fortum“ šilumos ir elektros energijos pardavimo ir sprendimų padalinio vyresnysis viceprezidentas Markus Rauramo. – Lenkija yra viena iš didžiausių centralizuoto šildymo rinkų Europoje ir mes čia esame gerai įsitvirtinę.“

Bendrovė „Fortum“ veiklą Lenkijoje vykdo nuo 2003 metų. Šiuo metu ji turi keturias termofikacines elektrines ir daugiau kaip 800 km centralizuoto šildymo tinklą, kuris aptarnauja iš viso 360 tūkst. namų ūkių Polocke, Vroclave, Čenstakavoje, Zabže ir Bytome. Bendras energijos gamybos pajėgumas šiuo metu viršija 200 MW, o šilumos gamybos pajėgumas yra daugiau nei 1100 MW. 2014 metų pabaigoje bendrovėje „Fortum“ dirbo apie 600 darbuotojų iš Lenkijos. Zabžas yra sparčiai besivystančio Katovicų regiono dalis Aukštutinėje Silezijoje, kur gyvena apie 2,4 mln. gyventojų ir yra įsikūręs 21 miestas.

„Fortum“

„Fortum“ tikslas yra gaminti energiją, gerinančią gyvenimo kokybę šiandienos ir ateities kartoms.  Atsižvelgdami į klientų poreikius „Fortum“ gamina, tiekia, parduoda elektrą ir šilumą, teikia ekspertines paslaugas. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje ir Lenkijoje.  2014 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 4,75 mlrd. eurų, o lyginamasis veiklos pelnas – 1,35 mlrd. Eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8800 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.

Atgal