„Fortum“ pristato savo didžiausią Šiaurės šalyse bandomąjį elektros saugyklos projektą

„Fortum“ pristato didžiausią Šiaurės šalyse bandomąjį elektros saugyklos projektą, kuriame naudojama įmonės „Saft“ sukurta megavatų talpos ličio jonų akumuliatorių energijos kaupimo technologija. Projekto tikslas – tirti elektros energijai kaupti naudojamų akumuliatorių tinkamumą galios balansui palaikyti elektros sistemoje. Be to, jo metu bus tiriamos naujos galimybės, kurias siūlo elektros saugyklos ir lanksčiosios laikinosios elektros saugyklos. Vykdant projektą, „Fortum Suomenoja“ elektrinėje Suomijoje bus sumontuota „Saft“ sukurta konteinerinė ličio jonų akumuliatorių sistema, kurios vardinė galia siekia 2 megavatus (MW), o energijos talpa – 1 megavatvalandę (MWh).

„Kartu mes tiriame optimalų akumuliatorių naudojimą virtualiojoje lanksčios gamybos ir paklausos jėgainėje“, – sakė Tatu Kulla, „Fortum“ pagrindinės veiklos vadovas.

Šis akumuliatorių projektas pratęsia gegužę pradėtą novatorišką „Fortum“ eksperimentą, kurio metu kartu su klientais kuriama virtualioji paklausos lankstumu grindžiama jėgainė. Šios jėgainės pajėgumai bus pasiūlyti nacionalinio energijos tinklo įmonei „Fingrid“ ir padės palaikyti nuolatinį galios balansą elektros sistemoje.

Jau pradėtas „Suomenoja“ akumuliatorių projekto planavimas, o pradėti montavimo darbus norima 2016 m. rugsėjį. Bandomąjį elektros saugyklos naudojimą numatoma pradėti spalį. Akumuliatorius tieks „Saft“ – pažangios technologijos pramoninių akumuliatorių projektavimo ir gamybos lyderė visame pasaulyje. Investicijos į projektą sieks maždaug du milijonus eurų, o „Fortum“ gaus 30 procentų dydžio investicijų į energetiką subsidiją iš Darbo ir ekonomikos ministerijos.

„Suomenoja“ objektas puikiai tinka šiam bandomajam projektui, nes šioje jėgainėje jau naudojama pramoninė šilumos siurblinė, pagaminanti maždaug 300 000 MWh, t. y. tenkinanti net 15 procentų Espoo centralizuoto šilumos tiekimo poreikių. Be to, jėgainėje šiuo metu montuojamas vienas didžiausių Suomijoje šiluminių akumuliatorių; jame galima laikyti maždaug 800 MWh šiluminės energijos. Toks kiekis gali patenkinti maždaug 13 000 individualių namų dienos šildymo poreikių.

„Didėja energijos, pagamintos naudojant saulės ir vėjo galią, kiekis, todėl reikės daugiau reguliuojamosios galios, padedančios balansuoti elektros tinklą, ir naujų energijos kaupimo sprendimų. Kai diena saulėta arba vėjuota, galima pagaminti daug energijos, bet sumažėja jos paklausa, todėl prasminga kaupti elektrą. Šiame projekte taip pat tirsime naujus verslo modelius, kuriuos elektros kaupimas gali pasiūlyti elektros įmonėms ir klientams,“ – sakė Tatu Kulla.

„Nekantraujame bendradarbiauti su „Fortum“ šiame svarbiame projekte ir kurti ateities veiklos ir verslo modelius pažangioms ličio jonų energijos saugyklų sistemoms elektros tinkluose“, – sakė Glen Bowling, įmonės „Saft“ transporto, telekomunikacijų ir tinklų padalinio pardavimo viceprezidentas.

Daugiau informacijos apie paklausos lankstumą ir jo naudojimą energijos balansui palaikyti rasite čia:

Elektros saugykla

Elektros saugykla yra būsimos energetikos sistemos, dar vadinamos „saulės ekonomika“, dalis. Naudojant laikinąją elektros saugyklą galima geriau subalansuoti pasiūlą ir paklausą, be to, saugykla gali veikti kaip elektros tinklo stabilizavimo priemonė kilus gedimams. Iš kitų elektros saugyklos pranašumų galima paminėti galimybes naudoti ją nedelsiant ir paprastą reguliavimą. Elektros saugykla taip pat sumažina poreikį eksploatuoti iškastiniu kuru kūrenamas jėgaines pikinės apkrovos laikotarpiais.

„Saft“

„Saft“ („Euronext“: „Saft“) – tai pirmaujanti pasaulyje pažangios technologijos pramoninių akumuliatorių gamintoja ir projektuotoja. Ši grupė yra didžiausia pasaulyje nikelio akumuliatorių ir pirminių ličio akumuliatorių, skirtų pramonės infrastruktūros ir procesų, transporto ir civilinės bei karinės elektronikos rinkoms, gamintoja. „Saft“ pirmauja pasaulyje gamindama kosmoso ir gynybos sektoriams skirtus akumuliatorius, kuriuose naudojamos ličio jonų technologijos, taip pat naudojamos energijos kaupimo, transporto ir telekomunikacijų tinklų rinkose. Daugiau nei 4100 darbuotojų 19 valstybių, 14 gamyklų ir platus prekybos tinklas padės grupei sparčiau augti ateityje. „Saft“ akumuliatoriai. Sukurta pramonei. www.saftbatteries.com

„Fortum“ tikslas – būti švarios energijos lydere.  Atsižvelgdami į klientų poreikius „Fortum“ gamina, tiekia, parduoda elektrą, šilumą ir šaltį, teikia ekspertines paslaugas. 64% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje.  2015 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,5 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.