„Fortum Klaipėda“ – inovatyviausia įmonė

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Ryšių su visuomene magistrantai antrus metus iš eilės rinko geriausius sumanios ekologijos projektus – „PR LAPĖS 2014“. Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje šilumą ir elektrą iš atliekų bei biokuro gaminanti jėgainė UAB „Fortum Klaipėda“ pripažinta inovatyviausia įmone. Tai vienintelė Lietuvoje termofikacinė jėgainė, kuri naudoja komunalines atliekas kaip kurą.

Pasak „Fortum Klaipėda“ direktoriaus Juozo Donielos, įmonės tikslas – gaminti energiją, gerinančią šiandienos ir ateities kartų gyvenimo kokybę. „Fortum“ įdiegti energijos gamybos būdai yra mažiausiai taršūs. Be to, atliekų naudojimas energijos gamyboje yra svarbi atliekų tvarkymo dalis, nes taupomi gamtiniai ištekliai, mažinama sąvartynų apkrova ir rūpinamasi žmonių sveikata. Todėl labai džiaugiamės, kad mūsų veikla buvo pastebėta ir įvertinta. Tikimės, kad netolimoje ateityje galėsime visi kartu pasidžiaugti dėl ženkliai sumažėjusio  sąvartynuose šalinamų atliekų kiekio ir savartynų keliamos problemos nebus tokios opios,“ – pažymėjo Juozas Doniela.

Konkurso dalyviai buvo nominuoti septyniose, sumanią ekologiją atspindinčiose, kategorijose: ekonomiškiausia lapė; inovatyviausia lapė; startuolė lapė; aplinkai draugiškiausia lapė; kūrybiškiausia lapė; išmaniausia lapė bei mylimiausia lapė, kurią elektroninio balsavimo metu išrinks didžiausio Lietuvos naujienų portalo DELFI.lt lankytojai.

„PR LAPĖS 2014“ konkurse varžėsi tiek pelno nesiekiančios organizacijos, tiek ir organizacijos, projektams įgyvendinti turėjusios didesnius biudžetus. Gautas paraiškas vertino ekspertų komisija, kuri ir išrinko apdovanojimų vertus projektus.

Termofikacinė jėgainė šilumą parduoda AB „Klaipėdos energija“ ir tiekia į Klaipėdos miesto centralizuotą šilumos tiekimo sistemą. Elektros energija tiekiama į Lietuvos elektros energijos tinklus. Jėgainės elektrinė galia - 20 MW, šiluminė - 50 MW ir papildomi 13 MW yra gaunami iš išeinančių dūmų žiemos laikotarpiu panaudojant kondensatorių. Jėgainė per metus pagamina maždaug 40% Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio.

Atliekų panaudojimas energijos gamybai – šiuolaikiškas ir ekologiškas atliekų problemos sprendimo būdas, išsprendžiantis sąvartynų, energetinės priklausomybės, energijos išteklių kainų ir kitas problemas. Europoje yra daugiau nei 400, Prancūzijoje apie 130, Skandinavijoje – daugiau nei 50 tokio tipo jėgainių.

Atgal