„Fortum“ Indijoje pradeda elektros energijos gamybą iš saulės

​Bendrovė „Fortum“ įsigijo 5,4 MW galingumo fotovoltinę saulės elektrinę šiaurės vakarų Indijoje, Radžastano valstijoje. Siekdama įgyti saulės energijos panaudojimo įvairių energijos rūšių gamybai bei veiklos vykdymo Indijos energetikos rinkoje patirties, bendrovė siekia artimiausiu metu suformuoti nedidelį fotovoltinių (PV) saulės elektrinių portfelį.

„Saulės energijos panaudojimas labai gerai dera su kitomis „Fortum“ energijos gamybos rūšimis, kurios neteršia aplinkos anglies dioksidu. Esame tikri, kad ši energijos gamybos sritis vaidins didžiulį vaidmenį rytdienos energetikos sistemoje, kuri beveik neterš aplinkos CO2,“ – teigia „Fortum India Pvt. Ltd“ generalinis direktorius Matti Kaarnakari. „Energijos gamyba iš saulės – tai tvirtas augimo segmentas, kuriam ateityje teks vis didesnė pagaminamos energijos dalis. Greita technologijų plėtra skatina konkurencingumą ir galima tikėtis, kad geriausiai veikiančiose rinkose jau po kelerių metų bus pasiektas paritetas didmeninio pardavimo srityje.“

Elektrinės galingumas – 5,4 MW, o per metus ji pagamina apie 9 GWh energijos. Ši elektrinė pastatyta įgyvendinant Indijos vyriausybės iniciatyvą dėl 22 GW instaliuotos galios elektrinių statybos iki 2022 m., kuri dar vadinama Nacionaline Džavacharlalo Neru saulės energijos panaudojimo misija (sutrumpintai JNNSM). Visu pajėgumu elektrinė veikia jau vienerius metus. Elektrinėje pagaminta elektra 25 metus bus superkama aukštesne garantuota kaina. Siekiant užtikrinti pakankamą investicijų grąžą, šis laikotarpis ir garantuota kaina numatyta su Indijos vyriausybe pasirašytoje elektros pirkimo sutartyje.

„Indija – viena įdomiausių šalių energijos gamybai iš saulės plėtoti. Be to, kad ši šalis yra palankioje geografinėje vietovėje, Indija puoselėja ir ambicingus energijos gamybos iš saulės planus tiek nacionaliniu, tiek ir jos valstijų lygmeniu,“ – pabrėžė p. Matti Kaarnakari. „Planuojame, kad artimiausiu metu į savo gebėjimų stiprinimą fotovoltinės (PV) energijos gamybos srityje ir į veiklą Indijoje (įskaitant ir šį įsigijimą) investuosime kelias dešimtis milijonų eurų.“

Žengiant į saulės energiją naudojančią ekonomiką, kurioje energijos gamybos ištekliai bus neišsenkami, reikės daugiau gaminti ir tradiciniais būdais gaunamos energijos. Todėl bendrovė „Fortum“ vertina savo galimybes Indijoje investuoti į kogeneracines elektrines, kurios pramoniniams klasteriams tiektų energiją ir garą. Savo patyrimą „Fortum“ nori pateikti Indijos energetikos rinkoms ir todėl remia Indijos ūkio plėtrą patikimais sprendimais, kurie užtikrina ir efektyvų energijos naudojimą. Pavyzdžiui, kur tik galima, „Fortum“ ketina naudoti vietinį kurą, įvairių rūšių biokurą bei atliekas, nes vietinio kuro naudojimas ir yra vienas iš būdų užtikrinti naudą vietiniu mastu.

Atgal