Kuro gamybai UPM ir „Valmet“ kartu plėtoja pažangias technologijas

​UPM ir „Valmet“ pradėjo bendradarbiavimą, kurio tikslas – sukurti naujas, pirmaujančias technologijas aukštos šiluminės vertės lignoceliuliozės kurui gaminti (degalai transportui ar aukštesnės šiluminės vertės skystieji bioproduktai). Tikimasi, kad įgyvendinus idėją sukurti katalizinės pirolizės technologiją bioalyvai patobulinti, šį sprendimą bus galima pritaikyti rinkoje.

Siekiant gaminti lignoceliuliozės biokurą ir įgyvendinti ES2020 šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų mažinimo tikslus, tyrimais įrodyta, kad pirolizės technologija laikoma labiausiai konkurencingu sprendimu.

Penkerių metų trukmės projektas vadinamas „LignoCat“ (lignoceliuliozės kuras, gautas katalizinės pirolizės būdu). Šis projektas – tai natūralus ankstesnio konsorciumo bioalyvos projekto tęsinys; ankstesnis projektas vykdytas su Suomijos VTT techniniu mokslinių tyrimų centru, juo buvo siekiama komercializuoti integruotą pirolizės technologiją, skirtą tvariai bioalyvai, kuri pakeistų pramoniniu būdu naudojamą krosnių kurą, gaminti.

Įgyvendindamas šį projektą, konsorciumas siekia daugiau; jo tikslas – sukurti naujovišką, integruotą technologiją aukštos šiluminės vertės biokurui, kuris pakeistų iškastinį transportui skirtą kurą.

„Mes sukursime pirolizės technologiją, leidžiančią pagerinti bioalyvos kokybę taip, kad ši būtų tinkama tolesniam perdirbimui siekiant išgauti degalus transportui ar tarpinius produktus. Čia mums atsiveria verslo galimybė, kuri padės sukurti naujus procesus. Šis projektas turi didelį potencialą, todėl mes laukiame bendradarbiavimo tąsos,“ - kalbėjo Jussi Mäntyniemi, „Valmet“ kompanijos direktorius technologijoms bei moksliniams tyrimams ir taikomajai veiklai.

Sėkmingas projekto įgyvendinimas padės komunalinių paslaugų įmonėms ir miško pramonės sektoriui priimti investicinius sprendimus, reikalingus siekiant dalyvauti pažangaus biokuro gamyboje.

Pasak, „Fortum“ Šilumos padalinio mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos vadovo Jukka Heiskanen, nuolatos siekiame tobulėti kuriant aukštesnės šiluminės vertės skystuosius bioproduktus. „Šis projektas yra tiesioginis mūsų pirmojo bendros šilumos ir elektros energijos gamybos projekto – investicijos į integruotą bioalyvos gamybą Joensuu mieste – tęsinys, kuris iš esmės remia mūsų strategiją padidinti bendros šilumos ir elektros energijos gamybos technologijų bendrą veiksmingumą ir vertę. Projekto apimtis atveria mums galimybę ieškoti naujų įdomių progų verslui ir įtvirtinti savo vaidmenį pažangaus biokuro gamybos grandinėje,“ – pažymėjo Jukka Heiskanen.

„LignoCat“ projektą finansuoja Tekes, Suomijos technologijų ir inovacijų finansavimo agentūra. Jei projektas bus sėkmingas, jo rezultatas bus naujas tvarus produktas rinkoje. Jis ženkliai sumažins CO2 išmetimą transporto ir šilumos sektoriuose, taip pat padės pasiekti nacionalinius ir tarptautinius tikslus mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Projekto metu bus sukurta žinių grupė biomasės perdirbimo srityje, apimanti universitetus, mokslinių tyrimų centrus ir konsorciumo partnerius.

„Fortum“

„Fortum“ tikslas yra gaminti energiją, gerinančią gyvenimo kokybę šiandienos ir ateities kartoms.  Atsižvelgdami į klientų poreikius „Fortum“ gamina, tiekia, parduoda elektrą ir šilumą, teikia ekspertines paslaugas. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje ir Lenkijoje.  2013 metais „Fortum“ pardavimai sudarė 6,1 mlrd. EUR, pelnas – 1,6 mlrd. EUR „Fortum“ korporacijoje dirba apie 9900 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.

Kontaktams:

- Andrius Kasparavičius, atstovas spaudai, tel. +37069817740, andrius@koko.lt