Liepos mėnesį – rekordiškai žemos šilumos kainos Klaipėdoje

​Kaip ir kiekvieną mėnesį Klaipėdoje įvyko nepriklausomų šilumos gamintojų kainų aukcionas, kuriame dalyvavo 6 šilumos gamintojai. „Fortum Klaipėda“ pasiūlyta kaina – 6,80ct/kWh. (0,0197EUR). Šio aukciono rezultatai lemia kokia kaina nepriklausomi šilumos gamintojai parduos šilumą šilumos tiekėjui ir kiek šiluma kainuos gyventojams 2014 metų liepos mėnesį.

Palyginus su praėjusiu birželio mėnesiu, kuomet „Fortum Klaipėda“ kaina buvo 7,30 ct/kWh (0,0212EUR), liepos mėnesio kaina yra 6,8% mažesnė. 2013 metais liepos mėnesį šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų buvo siūloma supirkti už kilovatvalandę mokant nuo 7,40ct (0,0214EUR.) iki 9,00ct (0,0261EUR) arba vidutiniškai už 8,27ct. (0,0240 EUR.) Taigi šiais metais liepos mėnesį „Fortum Klaipėda“ šilumą parduos net 17,8% pigiau nei šiluma buvo superkama pernai.

Didžiausio nepriklausomo uostamiesčio šilumos tiekėjo UAB „Fortum Klaipėda" techninė profilaktika lėmė, kad birželį klaipėdiečiams už šilumą teko mokėti 10,7% daugiau nei gegužę. Dėl jėgainės laikino sustabdymo  „Klaipėdos energija“ dižiąją dalį pirko šilumą iš kitų nepriklausomų šilumos gamintojų ir mokėjo brangiau. Pavyzdžiui „Pramonės energijos“ ir „Geotermos“ kainos siekė 12,99 ct/kWh (0,0377EUR.) ir 14,86ct/kWh (0,0431EUR.) Dėl šios priežasties vidutinė šilumos pirkimo kaina iš nepriklausomų energijos šaltinių, palyginti su geguže, birželį išaugo net 46,3%.1

Apie „Fortum Klaipėda“

UAB „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė Klaipėdoje, naudojanti atliekas kaip kurą, yra pirmoji tokio tipo jėgainė Lietuvoje. Termofikacinės jėgainės katilinėje, kurios energijos naudojimo efektyvumas siekia beveik 90%, kasmet galima sudeginti 250 000 tonų atliekų ir biokuro. Jėgainės elektrinė galia – 20MW, o šiluminė galia – 50MW. Dar 15MW šiluminės galios didžiausio poreikio laikotarpiu gaunama panaudojant jėgainėje įrengtus kaminų dūmų kondensatorius.

Per metus jėgainė pagamina apie 140 GWh elektros energijos bei 400 GWh šiluminės energijos, t. y. maždaug 40% Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio. Jėgainėje pagaminta šiluminė energija parduodama AB „Klaipėdos energija“, kuri turi 5% termofikacinės elektrinės akcinio kapitalo. Į naująją termofikacinę jėgainę „Fortum“ investavo 435 mln. litų arba maždaug 126 mln. eurų.

Energijos gamyba iš komunalinių ir pramonės atliekų yra labai svarbi „Fortum“ strategijos dalis, padėsianti panaudoti atliekas kaip vietinius išteklius bei sumažinti aplinkos taršą, kurią sukelia sąvartynų išskiriamos dujos. „Fortum Klaipėda“ jėgainėje, teršalų koncentracija išeinančiuose dūmuose yra keletą ar net keliasdešimt kartų mažesnė, nei numatyta Europos Sąjungos ir Lietuvos norminiuose dokumentuose.

Įmonėje dirba 36 darbuotojai.

Kontaktams:

- Andrius Kasparavičius, atstovas spaudai, tel. +37069817740, andrius@koko.lt

___________________________________________________________________

1 „Vakarų ekspresas“ Karštas vanduo - pigesnis nei pernai: