Stokholme atidaryta nauja biomase kūrenama kogeneracinė jėgainė

„Fortum Värme“, kartu valdoma „Fortum“ ir Stokholmo miesto, atidarė naują biomase kūrenamą kogeneracinę jėgainę Värtane (Stokholmas). Rudenį pradėjus komercinę jėgainės eksploataciją, kūrenant miško ir medienos atliekas pagaminta šiluma bus centralizuotai tiekiama beveik 200 000 namų ūkių. Per dieną bus sunaudojama maždaug 12 000 kubinių metrų skiedrų.

„Baigus ilgą procesą, atidaryta viena didžiausių pasaulyje biomase kūrenamų kogeneracinių jėgainių. Tai svarbus žingsnis siekiant tvarios energetikos sistemos Stokholme ir Europoje,“ – sakė „Fortum Värme“ generalinis direktorius Anders Egelrud.

„Pastačius naująją jėgainę, 90 % „Fortum Värme“ pagaminamos energijos sudarys atsinaujinantieji ir regeneruoti energijos ištekliai. Tai unikalus rezultatas. Mūsų tikslas – 100 % energijos iš atsinaujinančiųjų išteklių,“ – sakė Karin Wanngård, Stokholmo miestų finansų komisarė.
„Didelė išmetamoji tarša ir mažas šildymo, vėsinimo ir elektros gamybos efektyvumas yra dažnos problemos augančiose miestų teritorijose. Šiandien kartu su Stokholmo miestu žengiame žiedinės ekonomikos, kurioje energijai gaminti naudojama biomasė, atliekos ir duomenų centruose regeneruota šiluma, link. Biomasė yra atsinaujinantysis išteklius, kurio didžioji dalis gaunama vietos mastu ir kuris nedidina anglies išmetimo į aplinką. Biomasės naudojimas didina nacionalinių energijos išteklių svarbą, ypač Šiaurės Europoje, be to, tai svarbi tvariosios energetikos sistemos ir bioekonomikos dalis,“ – sakė „Fortum“ prezidentas ir generalinis direktorius Pekka Lundmark.

Investicijos į 2013 m. pradėtą projektą siekia maždaug 500 milijonų eurų. „Fortum Värme“ yra pirmoji energetikos įmonė Europoje, gavusi Miškų valdymo tarybos (FSC) gamybos grandinės (CoC) sertifikatą. Naujoji jėgainė sumažins išmetamąją taršą Stokholmo rajone 126 000 tonų per metus.

Skaitykite daugiau:

2012 m. gruodžio 20 d. pranešimas vertybinių popierių biržai: „Fortum“ investuos į naują biokuru kūrenamą kogeneracinę jėgainę Stokholme, Švedijoje: http://www.fortum.com/en/mediaroom/Pages/fortum-to-invest-in-a-new-biofuelled-combined-heat-and-power-plant-in-stockholm-sweden.aspx

„Fortum“ tikslas – būti švarios energijos lydere.  Atsižvelgdami į klientų poreikius „Fortum“ gamina, tiekia, parduoda elektrą, šilumą ir šaltį, teikia ekspertines paslaugas. 64% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje.  2015 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,5 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.