Suomijoje pradėta didžiausio akumuliatoriaus Šiaurės šalyse eksploatacija

„Fortum“ jėgainėje Järvenpää (Suomija) mieste pradėtas naudoti didžiausias akumuliatorius Šiaurės šalyse. Vykdant „Fortum“ akumuliatorių projektą „Batcave“, didžiausias Šiaurės šalyse ličio jonų akumuliatorių blokas buvo sumontuotas šalia „Fortum“ biomase kūrenamos jėgainės Järvenpää.

Nuo aplinkos sąlygų priklausantiems energijos gamybos būdams, pvz., saulės ir vėjo energijos įrenginiams, ateityje reikės didesnio elektros tinklo lankstumo. Lanksčiai reguliuoti galios tiekimą elektros sistemoje padeda ne tik hidroelektros įrenginiai, bet ir elektros akumuliavimas. Akumuliatorių blokų siūlomas lankstumas paskatins atsinaujinančiųjų energijos šaltinių naudojimą Suomijoje.

„Batcave“ akumuliatoriaus vardinė galia siekia 2 MW, o energijos talpa – 1 MWh. Akumuliatorių sudaro maždaug 6600 ličio jonų elementų, kurie užtikrina greitą – sekundžių ir minučių spartos – tinklo dažnio reguliavimo lankstumą. Pavadinimas „Batcave“ kilo iš battery cave – „akumuliatorių kamera“; tai statybinis konteineris, aprūpintas naujausiomis akumuliatorių technologijomis ir sukurtas kaip bandomoji aplinka naujoms idėjoms patikrinti. Šis akumuliatorių projektas papildo „Fortum“ atliekamus kitų ateities sprendimų, pvz., reguliavimo apkrova ir virtualiųjų jėgainių, tyrimus.

„Projektas „Batcave“ – tai didelis žingsnis į priekį siekiant saulės ekonomikos, kurioje elektros akumuliavimas atliks svarbų vaidmenį naudojant įvairius atsinaujinančiųjų išteklių energijos gamybos būdus. Elektros akumuliatorius suteikia nacionalinei elektros rinkai lankstumo, todėl yra naudingas visiems elektros naudotojams. Be elektros akumuliavimo projektas „Batcave“ suteikia galimybę išbandyti visiškai naujas idėjas, padėsiančias optimaliai valdyti akumuliatorių naudojant kitus lanksčius elektros gamybos būdus“, – sakė Tatu Kulla, „Fortum“ verslo plėtros vadovas.

Investicijos į „Batcave“ plėtros projektą siekia maždaug 1,6 milijono eurų, „Fortum“ gaus 30 procentų dydžio energetikos investicijų subsidiją iš Ekonomikos reikalų ir darbo ministerijos. Elektros akumuliatorių pagamino Prancūzijos įmonė SAFT, jau ne vieną dešimtmetį gaminanti įvairias akumuliatorių technologijas.

Elektros akumuliavimas

Elektros akumuliavimas yra ateities energetikos dalis. Naudojant tarpinį elektros akumuliavimą galima geriau subalansuoti pasiūlą ir paklausą, be to, akumuliatorius gali stabilizuoti elektros tinklą atsiradus gedimų. Kiti elektros akumuliavimo pranašumai apima momentinį jo prijungimą ir paprastą reguliavimą. Elektros akumuliavimas taip pat sumažina iškastiniu kuru kūrenamų pikinės apkrovos jėgainių poreikį.

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. 62% įmonės pagamintos energijos yra be CO2. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2016m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 3,6mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 8000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Helsinki vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.