Hotspot

Möt vinnaren i Hotspot-tävlingen

Under våren åkte vi på Fortum Värme ut med en food-truck för att möta stockholmarna och prata energi och hållbarhet. Vi passade också på att ordna en tävling med några frågor om stockholmarnas fjärrvärme. Här möter du vinnaren och kungsholmsbon Tina Sundström.

Hej Tina, berätta lite om dig själv.
- Jag bor på Kungsholmen tillsammans med min man och jag jobbar för svenska kyrkan i något som heter Guds hus i Fisksätra. Det är ett ställe där kristna och muslimska ungdomar kan mötas och bli vänner. Det är så viktigt att vi ser varandra som individer och inte som en massa.
 
Hur kom det sig att du kom till Hotspot och deltog i tävlingen?
- Jag gick förbi och var lite hungrig så jag tog en skål med soppa och deltog i tävlingen. Det var kul och jag lärde mig en hel del genom att svara på frågorna. Det pratas ju mycket, men vi måste göra mer. Det är till exempel spännande att vi kan elda våra sopor och få värme från det. Jag är med i trädgårdsgruppen i min bostadsrättsförening och tyckte att erbjudandet om fjärrvärmerådgivning var en jättebra idé så det bokade vi också in.
 
Fick ni några bra tips vid rådgivningen?
- Ja, vi fick en massa bra och enkla råd på hur man kan minska på "spillet". Vi ska också byta abonnemang under hösten vilket vi kommer att spara en del pengar på framöver.
 
Tävlingen avgjordes på utslagsfrågan ”Vad tycker du är den viktigaste miljöfördelen med fjärrvärme?”. Vad svarade du?
 - Jag svarade att vi alla måste tänka på vår framtid och jordens resurser. Vi har ansvar för kommande generationer. 
 
Vilka är annars dina egna bästa miljö- och hållbarhetstips?
- Att inte ha bil om man bor i stan till exempel. Själv använder jag min sparkcykel mycket. Och att källsortera och inte slänga så mycket mat. Lukta på maten så känner du om den är dålig eller inte. Sen handlar ju miljö inte bara om naturen utan också om hur vi är mot varandra. Att bjuda på ett leende och ha kul är också viktigt.
 
Du vann ju en ekologisk hemma-hos-middag för sex personer med stjärnkocken Peter Jelksäter som är coach till juniorkocklandslaget. Vilka ska du bjuda?
- Det blir min man och jag och sen tänkte jag bjuda några kära vänner som också är väldigt intresserade av matlagning. 

Om Hotspot-kampanjen i april 2015

I april flyttade vi återigen ut kontoret på stan. Denna gång var det kunder och boende på Kungsholmen och Birkastan som i värmande vårsol bjöds in till vår Hotspot för soppa, varm rabarberpaj och givande samtal om hur vi tillsammans håller värmen och är en del i Stockholms kretslopp. Efter höstens kampanj kunde vi konstatera att många kunder och Stockholmare ville veta mer om kretsloppet i Stockholm.

Bilen laddades därför med fantastiska fakta om fjärrvärmen i Stockholm genom affischer, foldrar och kunskap hos personal på plats. Besökarna fick möjlighet att svara på frågor om Fortum Värmes hållbarbetsarbete och tävla om en middag komponerad av en stjärnkock. I samband med kampanjen gjordes även en Youtube-serie där bloggaren och Kungsholmsbon Odd Spångberg fick träffa Fortum Värmes experter Micke Juhlin, Jan Lindfors och Sofi Erselius från Fortum Värme.

Filmernas syfte var att uppmärksamma fler stockholmare om hur de är en del av kretsloppet. Tänk på att du alltid kan boka rådgivning​ för att få personliga råd hur just din förening kan bli mer energieffektiva.

Filmer
​​Fortum Värmes energiexpert Micke förklarar för Odd Spångberg hur fjärrvärme fungerar och ger råd hur du som kund kan hålla nere dina energikostnader.
Fortum Värme Värmerådgivning

Sofi från Fortum Värme förklarar för Odd Spångberg - som är på besök i Brista - hur miljögifter tas om hand och hur sopor återvinns och förvandlas till fjärrvärme.
Fortum Värme skapar ny energi av dina sopor

Fortum Värmes Janne förklarar för Odd Spångberg hur återvinning av överskottsvärme fungerar i praktiken. Överskottsvärmen i Coopbutiken på Kungsholmen värmer 80 lägenheter. Läs mer på www.oppenfjarrvarme.se
Fortum Värme återvinner överskottsvärme

2015-12-14