Spara energi och minska dina kostnader

Det finns mycket du själv kan göra för att minska den energi du använder i ditt hus. Vi ger tips om vilka åtgärder du kan vidta.

Utöver att välja det fjärrvärmebonnemang som är bäst anpassat efter dina behov finns det ytterligare åtgärder att ta till för att öka fastighetens energieffektivitet och minska både kostnader och miljöpåverkan. Om du drar ner på energianvändningen, minskas både den fasta och den rörliga delen. Har du bra avkylning får du dessutom en bonus.  Detta ger dig som kund betydligt större möjligheter att bestämma över storleken på fakturorna från oss.

Vi har sammanställt några bra tips och råd för vad du kan göra för att öka fastighetens energieffektivitet.

Tips för att spara energi

Kolla varmvattentemperaturen
Fjärrvärmen värmer inte bara upp inomhusluften utan även det varmvatten som kommer ur kranar och duschar, vilket brukar svara för cirka 25 procent av husets energibehov. För att minska varmvattenanvändningen kan man gå ner i fjärrvärmecentralen och säkerställa att varmvattnet inte har för hög temperatur. En bra temperatur ut från centralen är 55 grader. Andra insatser kan vara att kontrollera att det inte finns några läckande kranar eller andra läckor, och att byta ut duschmunstycken och vattenkranar till snålspolande varianter.

Stäng av värmen på sommaren
Under sommaren behövs oftast ingen värme för att värma upp din fastighet. Detta kan göras antingen genom en inställning på ditt styrsystem, alternativt att du stänger av värmen till radiatorkretsen under juni, juli och augusti.

Justera reglerkurvan
Reglerkurvan styr hur husets värmesystem reagerar på olika utetemperaturer. Målet är att hela tiden ha samma inomhustemperatur oberoende av hur kallt det är ute. Om du märker att temperaturen skiftar inomhus beroende på vädret går det åt onödig energi för att höja och sänka värmen och du behöver då justera reglerkurvan. Det gör du på den reglercentral som sitter i husets fjärrvärmecentral.

Möblera smart
Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp fina gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte är för långa, så de hänger för elementen. Om du har persienner, dra ned dem på natten.

Vädra smart
När du behöver vädra; Dra först ned temostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.

Täta läckorna
Ofta får du kalla golv om du har otäta fönster. Med tätningslister kan du minska mängden kall luft som kommer in i ditt hem via fönster och dörrar. Se även till att droppande kranar och andra småläckor åtgärdas.

Spara vatten
Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkaret kräver.

Värm smart
Testa med att dra ned temperaturen hemma. En grad lägre temperatur innebär 5 procent minskad energianvändning. Många tycker att det är lagom med 20-21 grader hemma. Du behöver inte ha lika varmt överallt. Dra ned temperaturen i hallen och andra utrymmen där du inte är så ofta. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.

Spara på distans
När du inte är hemma behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid. Glöm inte handdukstorken och golvvärmen om du har det.

Spara i köket
Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut den varma luften. Diska i diskhon och inte under rinnande vatten.

 
​​​​​

2016-01-14