Horsepower - Nu satsar vi på hästar

​Snart värmer hästgödsel upp ditt hem

Visste du att hästgödsel kan värma upp ditt hem? Med Fortums koncept HorsePower samlas hästgödsel in och blir till bränsle i kraftvärmeverk. Två hästar bajsar tillräckligt för att värma upp en enfamiljsvilla under ett år. Alternativ: Gödsel efter två hästar är tillräckligt.
– Det här är absolut framtiden, säger Per Harsem, försäljningschef för HorsePower i Sverige. 

Fortum har hittat en ny källa till bränsle för kraftvärmeverken – hästgödsel. Därför lanseras nu tjänsten HorsePower i Sverige. I Finland är verksamheten redan igång och flera hästgårdar får fullservicen från Fortum. Gödseln hämtas upp och nytt torrströ levereras.
– Det är ett bra sätt att ta hand om gödsel, som annars är rätt otjänligt i andra sammanhang. Vi tittar redan på att ta det vidare till andra länder i Europa, säger Per Harsem.

60 miljoner ton gödsel

I princip kan alla kraftvärmeverk med rökgasrening ta hand om hästgödseln. Förhoppningen är dock att gödslet ska bli klassat som biobränsle. I så fall kommer även mindre värmeverk att kunna hantera den och fler hästgårdar kommer att kunna ansluta sig.
– I Europa finns sex miljoner hästar som tillsammans producerar 60 miljoner ton gödsel. Det blir enormt mycket energi, avslutar Per Harsem. 
 
För mer information kontakta:
Per Harsem
Telefon: +46 72 208 41 21
 
 
 Vill du vara med och starta upp vår verksamhet i Sverige? Här kan du söka tjänsten som Sales Expert HorsePower Sweden!
 
 
 

2017-02-20