Skydda dina växter

​Det är hög tid att förbereda dina krukplanteringar för vintern. Här berättar Plantagens trädgårdsmästare Karin Rosén vad du bör tänka på för att dina växtvänner ska spira på nytt till våren.

Träden i trädgården och perennerna som växer i dina rabatter klarar ofta vintern bra utan att du behöver göra något särskilt. Men alla blommor och träd i krukor måste tas om hand för att de ska överleva kölden.
– I en kruka kommer kölden från alla håll. Då är rötterna mer utsatta än om de växer i jorden under snön som isolerar, berättar Karin Rosén. 

En del krukväxter kan stå kvar i trädgården eller på balkongen, men se till att de som förvaras utomhus är en zon härdigare än den du bor i. Till exempel brukar tujor och eukalyptusvide klara vinterkölden.
– Välj en stor kruka med dränering och klä den i skyddande frigolit. Ställ också krukan på en frigolitskiva, så att kylan inte kommer in underifrån. Sedan är det bra att placera den på ett ställe där det är lä, gärna mot en husvägg. Jag brukar också tipsa om att klä in träd och buskar i bubbelplast. Plasten håller frosten ute och släpper samtidigt igenom ljus, säger Karin Rosén.
 
Dvärgsyrén, olivträd, japansk körsbär och fikonträd är fyra populära växter som ofta odlas i krukor. Med lite omtanke kan de överleva i många år.
– Under vintern trivs de bäst i ett ljust och frostfritt uterum eller växthus med lite värme. Men både fikon- och olivträd klarar någon enstaka minusgrad.
 
För dig som inte har ett växthus gäller det att se upp med värmechocken som oliv- och fikonträd får av att placeras inomhus efter att ha stått ute hela hösten.
– Om du vill ha dem i rumstemperatur, behöver du ta in dem tidigt på hösten så att inte övergången blir för stor.
Hortensior, Afrikas blå lilja, pelargoner och dahlior bör också förvaras i svala uterum. Hortensior och dahlior kan övervintra i källaren eller i garaget, men både Afrikas blå lilja och pelargoner behöver tillgång till ljus.
– Låt dem stå i sina krukor och vänta med att klippa dem till våren. Då hinner all näring gå ner i rötterna eller löken, säger Karin Rosén.
 

Relaterat..

Trolla med belysning
Med rätt belysning får du
trädgården att sprudla av liv
även under vintern. Vi berättar
hur du gör. Läs mer

Balkongmys
Vara ute på balkongen ända in
i värsta höstrusket? Javisst! Här är
knepen som gör uteplatsen till en
perfekt oas när mörkret lagt sig.

2016-11-04