​Frågor och svar privatkund

 • Elpris: Vad innebär Rent elpris?

  Rent elpris är ett rörligt elavtal där du får el till vårt inköpspris. Inga påslag förkommer utöver en månadsavgift. Elen produceras med 100 % vattenkraft förstås. Vårt inköpspris består av:

  • den el vi köper in från Nord Pool
  • våra kostnader för elcertifikat
  • avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool
  • våra kostnader för balanskraft (d v s skillnaden mellan hur mycket el vi planerar att sälja och sedan faktiskt säljer)

   

 • Faktura: Jag ska anmäla mig för e-faktura, vilken betalningsmottagare ska jag välja?

  ​Du ska välja Energikundservice som betalningsmottagare. Från och med den 1 mars 2015 fakturerar vi våra kunder genom bolaget Energikundservice Sverige AB, det ägs av Fortum och är ett bolag som hanterar fakturering åt oss. (Gäller inte kunder hos Fortum Värme).

   

 • Faktura: Kan jag få en kopia på min faktura?

  För snabbaste hantering är du välkommen att logga in till Mina sidor, där kan du bland annat se och skriva ut alla dina fakturor från Fortum. Mina sidor är en gratistjänst som är öppet dygnet runt.
   
  Om du är Fjärrvärmekund är du även välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-46 00 00 eller via e-post kundservice.varme@fortum.com.

   

 • Faktura: Kan jag få min faktura skickad till min e-postadress?

  ​Ja, du kan välja att få din faktura via e-post. Vi skickar då din faktura som en PDF-fil till din e-postadress. Du slipper pappersfakturan och gör samtidigt något bra för miljön. Du är välkommen att höra av dig om du vill ha tjänsten, som är helt kostnadsfri.

  E-postfaktura för elkunder
  Maila oss på adress efaktura@fortum.com och meddela ditt kundnummer eller fakturanummer (båda uppgifterna finns på din pappersfaktura). Uppge också vilken e-postadress du vill ha fakturan till. 

  E-postfaktura för fjärrvärmekunder
  Vill du har din fjärrvärme- eller fjärrkylafaktura med e-post istället för på papper, meddela oss ditt faktura- eller avtalsnummer samt till vilken e-postadress du vill ha fakturan. Maila oss på kundservice.varme@fortum.com.

   

 • Faktura: Vad är Energikundservice Sverige AB?

  Från och med den 1 mars 2015 faktureras alla kunder hos Fortum Markets AB, Ellevio AB (tidigare Fortum Distribution AB) eller Stockholm Gas AB genom bolaget Energikundservice Sverige AB. Förändringen berör inte kunder hos Fortum Värme.

  Fakturan ser ut precis som vanligt, bankgiro- och postgironummer är detsamma och den enda förändringen är att det står Energikundservice Sverige AB som betalningsmottagare.
   

   

 • Faktura: Varför har jag inte fått någon pappersfaktura?

  ​Om du nyligen har ändrat betalsätt till e-faktura eller e-postfaktura så kommer fakturan inte längre via post. Har du e-faktura så kommer den till din internetbank. Vid e-postfaktura får du fakturan till din e-postadress i PDF-format.
   
  Om du har ett konto hos Kivra som vi samarbetar med, så skickas din faktura automatiskt till din digitala brevlåda hos dem.
 • Flytt: Jag ska flytta, hur gör jag?

  ​​För att du ska få el när du flyttar in i en ny bostad behöver du ett elnätsavtal. Du tecknar avtalet med elnätsföretaget som äger elnätet i området dit du ska flytta. På elomrade.se kan du se vem som äger elnätet på din adress. Det är viktigt att du tecknar ett nytt elnätsavtal, eftersom det inte automatiskt följer med när du flyttar. När du har ett elnätsavtal kan du teckna ett elavtal med det elhandelsföretag som du själv väljer.

  Ring oss dygnet runt på 020-46 00 00 så hjälper vi dig. 

 • Tillval: Hur fungerar Fortums Trygghetspaket?

  Vårt Trygghetspaket kan vara till hjälp om du till exempel skulle bli långvarigt sjuk eller arbetslös. Då betalar Fortum din elräkning.

   Fortum betalar din elräkning om du:
  • blir arbetslös.
  • blir sjukskriven.
  • är pensionär eller över 67 år vid händelse av
  sjukhusvistelse eller dödsfall.

  Läs mer om vad som gäller för Trygghetspaketet här.

   

Se flera frågor och svar genom att välja kategori ovan

Se flera frågor och svar genom att välja kategori ovan