Små Okända Djur

I konceptet Små Okända Djur berättar vi mer om några av de djur som berörs av arbetet inom fonden. Känner du till flodpärlmusslan, raggbocken, bäcknejonögat eller bastardsvärmaren?

I naturen bor det många små okända djur som alla är en del av naturens kretslopp. Fortum har en miljöfond som syftar till att stödja projekt som skapar förutsättningar för den biologiska mångfalden.

Lär känna de Små Okända Djuren

Flodpärlmusslan kan bli över 200 år gammal. Den växer hela tiden och bildar precis som träd årsringar. Den är en riktig historieberättare då man med hjälp av årsringarna kan utläsa vattendragets historia eftersom den lagrar olika ämnen som finns i vattnet. När flodpärlmusslans larver ska bli nya musslor klänger de sig fast på fiskar i ett år för att växa till sig. Sen släpper de taget för att hitta en trevlig plats att bo på. Ungefär en av 50 musslor innehåller en pärla och förr fiskade man musslor för att få tag i dessa. Pärlfiske förbjöds 1994 och idag är musslan fridlyst

 

Bäcknejonögat är en riktig urtidsfisk och har ett skelett som likt hajars består av brosk istället för ben. Den är käklös med en rund mun som påminner om en sugpropp, och har sju små hål bakom huvudet istället för gälar. Bäcknejonögat lever på sand-, grus och stenbotten i grunda bäckar där öringar och lax leker. Som larv äter bäcknejonögat bland annat alger, bakterier och småkryp, men som vuxen äter den inte alls.

 


Bastardsvärmaren är en vacker fjäril som flyger på dagen och sover på natten. Den har ett metallglänsande och kontrastrikt utseende, ofta i rött, svart eller blått. Denna typ av färgteckning signalerar att fjärilen är giftig. Giftet (vätecyanid) kommer från växterna som larven äter. Så man förstår att de flesta fåglar låter dem vara. Och det är väl tur!

 

Raggbocken är en brun skalbagge som är duktig på att flyga. Raggbockslarver bor och utvecklas i fuktigt, barkfritt tallvirke som är minst fem år gammalt. Här gnager de långa gångar tills de förpuppas, blir vuxna och flyger ut. Som vuxen lever de bara en sommar och ägnar då all sin tid till att hitta en kärlekspartner och en lämplig trädstam där nya larver kan utvecklas. 

Läs mer

Läs mer om hur du kan bidra till Fortums miljöfond här . På vår Facebooksida kan du hitta mer information om djuren och se när vi har våra event.

2015-05-06