Älvstädar SM

35 ton skräp samlades in i Älvstädar-SM

Sista helgen i augusti var det Älvstädar-SM. Ungdomar från lokala idrottsföreningar plockade upp 35 ton skräp utmed Ljusnans, Klarälvens, Dalälvens och Gullspångsälvens älvkanter. Intresset för årets Älvstädar-SM var stort, totalt 2 025 ungdomar från 86 idrottsföreningar deltog. Tillsammans samlade de in 35 ton skräp längs med de fyra älvarna Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven med biflöden.
 
Vinnaren av Älvstädar-SM blev det lag som värvat flest supporters genom likes på kampanjsiten alvstadarsm.se. Förstaplatsen gick till Viking Bandy som vann 25 000 kronor till föreningskassan.
– Pengarna ska vi använda till att åka på ett träningsläger utomlands med vårt U14-gäng. Våra ungdomar är väldigt miljömedvetna och tyckte detta var jätteroligt, säger Tomas Olsson, ordförande i Viking Bandy. Detta var tredje året i rad som Älvstädar-SM genomfördes.
 

 
Det är ett samarbetsprojekt mellan Fortum och idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige. För varje år har arrangemanget vuxit med fler deltagande ungdomsidrottsföreningar.
– Det är otroligt glädjande att se det växande lokala engagemanget hos alla de idrottsföreningar som under Älvstädar-SM gjort en fantastisk insats för miljön kring älvarna. Älvarna är viktiga både för Sveriges energiförsörjning och för friluftslivet. Att vi genom Älvstädar-SM dessutom kan bidra till föreningslivet känns väldigt bra, säger Per Langer, vd för Fortum Sverige. Skräpet som har samlats in sorteras i fyra kategorier: brännbart, icke brännbart, miljöfarligt avfall och pantbart.
 


Säckarna samlas vanligen in av kommunen men avfall som går att panta, främst tomflaskor, tar föreningarna hand om själva och kan därmed tjäna ytterligare pengar till sin förening.
– Tänk om djur och natur kunde prata och tacka alla ungdomar som städat. Tillsammans samlade ungdomarna in 35 ton skräp längs älvarna, eller om man så vill varsin gul säck proppfull med 17 kg skräp. Helt enormt, säger Mats Wesslén, vd för Städa Sverige.

 

           

2015-10-22