Höstmysig balkong

​Vara ute på balkongen ända in i värsta höstrusket? Javisst! I boken ”Balkongliv: inred, odla, njut” delar Susann Gson Engqvist med sig av knepen som gör uteplatsen till en perfekt oas när mörkret lagt sig.

1. Ljus och värme
Hösten är synonym med belysning. Ett eluttag är därför viktigt att ha ute på balkongen. Mixa dämpade lampor och levande ljus. Numera finns det också bords- och golvlampor för utomhusbruk – se bara till att de är märkta ”IP44”, då vet du att de är avsedda för utomhusbruk. Det kan också vara smart att investera i en energisnål halogeninfravärmare.
 
2. Skapa en myshörna
Ladda med varma plädar att svepa in dig i. Kuddar kan vara knepiga att förvara utomhus när det blir fuktigt. Men om du är lite händig så syr du egna av textilier som är lätt plastade. Ett vindskydd är inte heller dumt när höstvindarna viner. Det ger rumskänsla.
 
3. Plantera några höstblommor
En inglasad balkong är perfekt vinterförvaring för medelhavsväxter, så som fikon- och olivträd. Men det finns växter som klarar sig utan skyddande glasväggar. Satsa på prydnadsskål och ljung i trevliga krukor – men strunta i finjorden. Eftersom blommorna ändå inte kommer att överleva vintern går det utmärkt att plantera i vilken jord som helst.
 
Mata fåglarna men tänk på grannen!
Det finns saker du bör undvika att göra på din balkong. Om du till exempel har ett fågelbord, se till att det inte sprätter frön till grannen under. Och var noga med att din belysning inte bländar trafik eller grannar.

 

Relaterat...


Skydda växterna mot kylan

Det är hög tid att förbereda dina

krukplanteringar för vintern. Detta

bör du tänka på för att dina

växtvänner ska spira på nytt

till våren. Läs mer  

 


Trolla med belysning

Med rätt belysning får du
trädgården att sprudla av liv
även under vintern. Vi berättar
hur du gör.
Läs mer

2016-11-04