Ny energi efter flytt

​Med villa ökade inte bara intresset för trädgårds­skötsel. Även energifrågorna hamnade på dagordningen för cityfamiljen Klerelid som flyttade till hus.

Fram till för tre år sedan bodde Erik och Johan Klerelid i en lägenhet i Vasastan i centrala Stockholm. De trivdes bra med det citynära livet, men en önskan om en trädgård med grillplats och lite grönt började gro inom dem. Dessutom hade de så smått börjat planera att skaffa barn.
 
Så när parets kompisar hittade ett vackert, men ganska illa åtgånget, tvåfamiljshus i Älvsjö strax söder om Stockholm slog de till. Förutom allt jobb med att renovera huset, och allt ansvar som kommer med att äga ett hus, upptäckte de snart att de behövde tänka på något de nästan aldrig brytt sig om tidigare: energiförbrukningen. Plötsligt var elräkningen inte längre något de bara betalade. Det blev en en utgift att hålla koll på, och som dessutom gick att påverka.
 
– När man bor i lägenhet ingår ju ofta värme i avgiften eller hyran, och så får man en elräkning för hushållselen. El och energi är helt enkelt inget man tänker på. Men nu när vi bor i hus är energiförbrukningen vår enskilt största räkning varje månad, säger Johan Klerelid.
Numera består familjen Klerelid också av de sju månader gamla tvillingpojkarna Adrian och Philip och golden retrievern Donny. När Energihjälpen besöker familjen är Erik i full gång med att göra fruktsmoothie åt pojkarna medan Johan underhåller Donny, som verkar en smula avundsjuk på all uppmärksamhet de två nya familjemedlemmarna får.
 
– Visst har vi blivit mer uppmärksamma på energiåtgången. Exempelvis när man står med en eldriven mixer i handen. När vi renoverade huset var vi noga med att titta på energiklassningen på alla vitvaror. De skulle inte bara vara snygga, de skulle också vara energisnåla, säger Erik.
 
När familjen Klerelid flyttade in i den faluröda 1920-talsvillan fanns redan bergvärme installerat, men av en äldre och mindre effektiv typ. Så bergvärmen fick ny kompressor, samtidigt som fönstren tätades och rustades upp. Bland övriga energibesparingsåtgärder märks, förutom snåla vitvaror, också att de i möjligaste mån bytt ut all belysning mot lågenergi­lampor och installerat nya element. Och att de valt bort badkar till förmån för dusch. Att välja en schyst elleverantör som arbetar med förnybar energi var också en självklarhet. Däremot ångrar Johan och Erik att de inte satte in en riktig spiskassett när de lät mura en öppen spis. Så den vackra öppna spisen är just bara vacker, särskilt mycket värme sprider den inte.
 
– Vi försöker göra sunda och medvetna val för att inte slösa energi i onödan. Men vill jag ta en lång, varm dusch så unnar jag mig det, och sparar hellre in på något annat, säger Johan.
 
En av de energisparande åtgärderna är att han varje dag cyklar tre mil fram och tillbaka till jobbet på SAS huvudkontor i Solna. Ett cykelintresse som delvis kommer från Erik, som driver cykelmärket Stålhästen.
– Att leva energisnålt och med minimal miljöpåverkan är ingen livsfilosofi för oss. Snarare handlar det om att göra smarta och långsiktigt hållbara val i vardagslivet, säger Erik.
 
Text Oskar Hammarkrantz  | Foto Eva Edsjö
ATT TÄNKA PÅ - Eriks och Johans bästa energitips.
 
FÖNSTER Mycket värme försvinner ut genom dragiga fönster, så täta eller renovera dem ordentligt.
LAMPOR Vi har extremsnåla led-lampor där själva lampan inte syns, och halogen där vi vill att det ska vara lite snyggare.
SPISKASETT Om du har en öppen spis, se till att använda värmen genom en riktig spiskassett.
DUSCH Även om ett badkar hade varit praktiskt och mysigt nu med pojkarna, så är dusch väldigt mycket mer energieffektivt.
VÄLJ RÄTT ELLEVERANTÖR Se till att din el kommer från förnybara energikällor.
VITVAROR Se över gamla brummande kylskåp och tvätt­maskiner. Nya maskiner är betydligt mer energieffektiva.

​Relaterat...


"Vi har blivit beroende"
Anna-Maria och Christian
hittade en ny kompis i vardagen
- den eldrivna lådcykeln.

Läs mer

 


Hej då fossilbil!
Till en början var det miljöhänsyn
som gjorde att Gillian Arback och
Henric Gustafsson började titta på
elbilar, men det finns fler
anledningar. Läs mer

2016-06-28