Boosta med energi som räcker året ut!

 

Semestern är slut. Men deppa inte ihop för det, vardagen är faktiskt inte alls så dum. Vi ger dig tips på hur du laddar batterierna så att du sprakar av energi när höstlöven faller. 

 1. Hitta din ”fresh start”
I skolstartstider har du världens chans att jobba in nya pigga vanor. Forskare i USA kallar fenomenet ”fresh start effect”.
Håll dig till en ny vana: Om du vill förändra för mycket på en gång är det lätt att misslyckas.
Börja smått: Om du siktar på att springa en mil fem dagar i veckan blir tröskeln för hög. Börja med myrsteg och trappa upp efter hand.
Repetera ofta: Det är svårare att jobba in vanor som bara upprepas en gång i veckan. Om du bestämt dig för löpning – jogga runt kvarteret varje morgon.
 
 

2. Ät dig pigg
Snabbmat och godis är inte bara hälsobovar, de gör oss också orkeslösa. Satsa i stället på råvaror som ger energi. Här är några bra saker att fylla magen med.
Spenat och grönkål: Grönkål är en C-vitaminbomb, spenat innehåller massor av folsyra. Mixa en smoothie på äpple, citronjuice och gröna blad – en garanterad energikick.
Lax: Fet fisk innehåller omega 3-fettsyror som är viktiga för minnes- och koncentrationsförmågan. `
Havregryn: Den ultimata råvaran för att hålla blodsockret i balans och energinivån jämn. Så skippa bullen till trefikat, ät en skål yoghurt med müsli i stället.

 

3. Detoxa från mobilen
Den största energitjuven på jobbet är alla avbrott. Så fort mobilen surrar till drar vår uppmärksamhet i väg med hastigheten av en pushnotis.
Lägg undan mobilen: Prova med en timme varje för- och eftermiddag. Under den timmen ska du avstå från att kolla mejlen och sociala medier. Kämpa! 
Jobba undan rätt uppgifter: Slösa inte bort dina fokuspass på enklare uppgifter, välj i stället dem som är mest koncentrationskrävande.
Tre 90-minuterspass: Ett smart tips kan vara att prova att jobba extra fokuserat under tre nittiominuterspass varje dag. 

 

4. Ladda med D-vitamin
Visste du att det krävs 50 glas mjölk för att få i dig samma mängd D-vitamin som 20 minuter i solljus? Alltså: ut i solen – fortsätt att fylla på med D-vitamin.
Ta en morgonpromenad: Sätt väckarklockan en kvart tidigare och promenera en sväng innan du börjar arbetsdagen.
Ät lunch i solen: Både kroppen och hjärnan älskar att byta miljö och fylla på med syre.
Lev helgerna utomhus: Påta i trädgården, grilla korv i skogen eller utforska områden du aldrig varit i. Ju mer du är ute, desto bättre mår du.

 

5. Lär dig något nytt
Allt nytt och oväntat skapar nya kopplingar i hjärnan. Och ju fler stigar vi trampar upp, desto mer alerta blir vi.
Titta på TED-talks: Korta miniföreläsningar på webben, TED-talks, ger oväntade insikter och ”aha”-upplevelser.
Gå en kurs: Anmäl dig till tango, indisk matlagning eller kanske en nybörjarkurs i programmering. Chansen är stor att du både har kul och vidgar bekantskapskretsen.
Bli online-student: Många stora universitet och museer har onlinekurser helt gratis. Det är bara att prova. Lycka till!

 

Text: Linnea Bolter
Foto: Shutterstock

 

​Relaterat...


Try something new for 30 days

Finns det något du alltid tänkt
göra, velat göra, men bara ...
inte gjort? Matt Cutts föreslår:
Prova i 30 dagar ! Se denna korta,
lättsamma föreläsning kring hur
man sätter och  uppnår mål.

Se detta Ted Talk

 

 


Fler grönkålsrecept?

Här finns många fler goda och
nyttiga recept med grönkål!

Till recepten

2016-08-31