" /> energismart| fortum.se


Så blir du energismart i hemmet - tio enkla tips!

Med koldioxidfri el från svensk vattenkraft behöver man inte ha dåligt samvete över att använda el. Men det finns ingen anledning att slösa på energi i onödan! Här är de tio bästa tipsen för att bli energismart.
 
1. Sänk inomhustemperaturen
Uppvärmningen av våra hus och lokaler står för den största delen av energianvändningen. En grads sänkning minskar energianvändningen med fem procent. 


 2. Täta fönster och dörrar
Med nya tätningslister som klistras upp i fönster och dörrar minskar värmeläckaget. Det är enkelt att göra själv. Lister finns att köpa i bygghandeln.


 3. Byt lampor
Med effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor, sparar du mycket el. När glödlampan är helt utfasad i Sverige har vi minskat energianvändningen med lika mycket som 100000 eluppvärmda villor gör av med per år.


 4. Dra ur kontakten
Det är inte bara mobilladdare som drar el även när de inte används. TV:n, modemet, digitalboxen och den trådlösa telefonen är andra exempel på apparater som drar el dygnet runt. Dra ur kontakten eller skaffa en skarvdosa med strömbrytare!


5. Ställ in temperaturen på kyl och frys
Kylen ska hålla +5 grader och frysen -18 grader. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Frosta ur frysen regelbundet och ställ inte in varma matvaror varken i kyl eller frys. Glöm inte att damma av kondensorn på skåpens baksida då och då.


6. Använd vattenkokare
Att använda vattenkokare när du ska koka upp vatten sparar energi. Dessutom går det fort. Använd lock om du kokar saker i kastrull – locket sparar upp till 80 procent av energin när vattnet kokar upp.


7. Tvätta på lägre temperatur
Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.


8. Diska i maskin
Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Även om du diskar i diskho är maskinen mindre energikrävande då den använder mindre varmvatten. Och erkänn att det är rätt skönt att köra maskinen i stället för att diska för hand också!


9. Duscha snålt
Ett snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Genom att duscha 5 minuter i stället för 15 minuter har du sparat 4,5 kWh. Att bada drar mer energi än att duscha, nästan hur länge du än duschar.


10. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt
 http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/hemmet/energimarkning/
Ska du köpa ny dammsugare, TV, kyl, tvättmaskin eller värmepump? Energimärkningen hjälper dig att göra energismarta val. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på TV-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck

Källa: Energimyndigheten
 
         

2016-02-22