" /> Laga eller köpa| fortum.se


Vilka är de vanligaste felen på maskinerna i hemmet och vad blir mest lönsamt när de går sönder; reparera eller köpa nytt? 

Laga eller köpa nytt?

Tvättmaskinen

Vanliga fel: Kan börja läcka, få problem med cirkulationspumpen eller drabbas av datorfel så att programmen inte fungerar. Andra vanliga fel är stopp i avloppsslangen och problem med översvämningsskyddet.
Livslängd: En billigare modell håller sällan längre än sju år, medan en dyrare kan ha en livslängd på över tio år. Det finns tillverkare som hävdar att deras tvättmaskiner klarar 10 000 driftstimmar, vilket motsvarar en användning på cirka 20 år.
Laga eller köpa ny? Om tvättmaskinen är äldre än fem år eller om motorgarantin har gått ut, lönar det sig sällan att laga den – såvida det inte rör sig om ett tydligt enkelt fel. Eftersom en reparation ofta kostar några tusen kronor så brukar det vara mer ekonomiskt att köpa en ny. 

 

Diskmaskinen

Vanliga fel: Krångel med pumpar, ventiler och programsystem. Men det finns också flera fel som du kan fixa på egen hand. Ifall disken inte blir ren kan du undersöka om filtren är fräscha och om spolarmarna kan rotera fritt. Ett annat vanligt problem är stopp i avloppsslangen så att vattnet hindras från att rinna ut. 
Livslängd: Försäkringsbolagen brukar räkna med en livslängd på tio år. Precis som med tvättmaskiner finns det en del märken som sägs ha längre hållbarhet, upp till 20 år eller 12 500 driftstimmar.
Laga eller köpa ny? Om diskmaskinen går sönder efter att garantitiden har gått ut är reparation sällan en lönsam affär. I de flesta fall är det smartare att satsa på en ny maskin.

 

Dammsugaren

Vanliga fel: Förslitningar, till exempel trasig slang, drabbar många äldre dammsugare. Det är också vanligt att råka suga in vatten så att motorn går sönder.
Livslängd: Många tillverkare räknar bara med en livslängd på cirka fem år. Men om du underhåller din dammsugare och ser till att byta filter regelbundet, kan den hålla betydligt längre – uppemot tio år eller mer.
Laga eller köpa ny? Om du har en äldre modell med trasig slang är det bättre att byta ut slangen för några hundralappar än att köpa en ny dammsugare. Men en trasig motor lönar sig inte att laga.

 

Tv:n

Vanliga fel: Strömförsörjningen kan krångla. Det är också relativt vanligt med fel på processorn, vilket är ett allvarligare problem.
Livslängd: Hur länge en platt-tv håller vet man inte riktigt än, men många försämras kraftigt redan efter fyra-fem år. Samtidigt förbättras kvaliteten kontinuerligt, de senare modellerna drar till exempel betydligt mindre energi än de tidiga modellerna.
Köpa ny eller laga? Om felet ligger i strömförsörjningen brukar reparationen vara prisvärd. Om det däremot handlar om ett processorfel blir det för dyrt att kosta på service. Byte av kretskort och arbetskostnad brukar landa på ungefär samma summa som en ny tv.

 

Bärbara datorn

Vanliga fel: När hårdvaran går sönder handlar det ofta om att nätaggregatet eller grafikkortet är trasigt. Annars är det vanligt med olyckor, som att kaffekoppen spills ut över tangentbordet och rinner ner i datorn.
Livslängd: Efter tre år är det vanligt att datorn försämras märkbart. Men livslängden beror också på vad du använder din dator till och hur mycket du använder den. En bärbar dator som skyddas från damm och som du mest använder på fritiden kan hålla betydligt längre än tre år.
Köpa ny eller laga? Ett fel som uppstår efter garantitiden kan bli en dyr historia. Eftersom alla delar sitter integrerade är en bärbar krångligare att laga än en stationär – normalt sett behöver man anlita tillverkaren eller en märkesverkstad. Däremot kan det löna sig att byta ett slitet batteri om datorn fungerar bra i övrigt.
 
Text: Linnea Bolter

​Relaterat...

 

 

Energispartips

Det finns ingen anledning att
slösa på energi i onödan! Här
är de tio bästa tipsen för att bli
energismart hemma.

Läs mer

 

 

varmepump.png
 Värmepump sänkte energikostnaderna
Anders byggde sitt eget drömhus
1967, högst upp på en kulle med
magisk utsikt över odlings-
landskapet.Och med värmepump
såklart! Läs mer

2016-06-07