Nu kan gymmen återvinna energi

​Flera aktörer tror nu på att Sverige är moget för gym-maskiner som återvinner energi. Efter att Fortums energiexpert lyfte frågan om fördelarna med att utvinna rörelseenergi från Sveriges gym har det visat sig att tekniken redan finns. Åtminstone två svenska aktörer är återförsäljare av träningsmaskiner som genererar energi.

– Vår första installation gjordes i mars på idrottsföreningen Iksus stora träningsanläggning i Umeå, men det här är verkligen helt nytt, säger Conny Karlberg, produktspecialist på Qicraft som säljer den italienska gymleverantören Technogyms maskiner som kan återvinna och förnya energi.

Konditionscyklar och crosstrainers är ju i dag utrustade med skärm och diverse energikrävande applikationer. I Technogyms utrustning blir maskinerna självförsörjande och eventuellt överskott kan återföras ut på elnätet.

– Jag tror väldigt mycket på det här, inte minst för företag som har gym för sina medarbetare. Det tillför ju en ny dimension av att träna om man kan binda ihop hälsa och miljö. Det är hållbarhet för mig, säger Conny Karlberg.

En annan aktör som också är på gång med träningsutrustning som kan återvinna energi är Nordic Gym. De är just nu nära sin första affär i Sverige där en gymkedja i Stockholm planerar att köpa in ett antal maskiner som återvinner energi.

– Grundtanken är att de här maskinerna kan sänka energikostnaden i den egna anläggningen samtidigt som energiförbrukningen minskar. Gymkedjorna konkurrerar om kunderna och branschen är under tillväxt. Dessa produkter är självklart väldigt intressanta för de aktörer som vill lyfta fram miljöaspekten i sin rörelse och detta till en mycket rimlig merkostnad, säger Johan Person på  Nordic Gym.

           

 

2015-09-01