Paul Svensson - Ser det fina i det gamla

Mästerkocken Paul Svensson lever som han lär. Onödiga förpackningar: nej tack. Samåka taxi: ja tack.

Hur gör du för att leva klimatsmart?
– Jag försöker alltid att äta upp allt vi har burit hem. Inget ska gå till spillo. Innan man slänger potatisen i sopkorgen kan man tänka på vilken resa den har gjort för att hamna på tallriken. Det är samma sak med alla förpackningar. Plastpåsar återanvänder jag alltid. Plast är ett hygieniskt material som bara är att rengöra och en papplåda kanske kan få en ny funktion. Den här förpackningshysterin måste få ett slut. Det handlar om att se det fina i det gamla. Att det kan bli modernt att laga saker i stället för att köpa nytt.”

Hur tänker du klimatsmart på din restaurang?
– Självklart serverar vi närodlat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Vi planerar våra inköp så att vi inte behöver beställa så ofta. En lite mindre grej kanske är att vi har en tävling om vem som kan säga nej till flest plastpåsar. Vinflaskorna får också ett liv efter servering och våra menyer är gjorda av återanvänt växtmaterial.

På en lite högre nivå, hur tänker du där?
– Jag väljer alltid tåg när det är möjligt och när jag byter bil blir det elbil. När jag var i Sundsvall senast och skulle ta taxi till hotellet kunde man samåka i taxi till stan. Det var ju jättesmart. Tänk om taxiförarna vid Arlanda fyllde bilarna i stället för att åka en och en. En enkel grej men som kräver ett nytt förhållningssätt till saker.

 

​Fler röster...


Johan Pettersson
"Jag skjutsar aldrig barnen till
skolan eller till aktiviteter. Det
är cykel eller kollektivtrafik
som gäller!" Läs mer 

 

 

 


Angelica Bentsson
"Det bästa jag vet är att vara
hemma i Småland och ta ett djupt
andetag frisk skogsluft" Läs mer

 

 

 


Jonas Leksell
"Jag är vegetarian så egentligen
är jag redan hemma där om man
tänker på vad köttätandet gör
med klimatet" Läs mer

2016-04-01