Futuristiska miljövänner – så blir framtidens elbilar

Vad sägs om en bil som förser ditt hem med energi? Ja, det är sant. Framtidens bilar utvecklas efter en helt ny syn på användning. Här är några exempel på hur de kommer att se ut och fungera.
 
 

Audiround.jpg

Audi e-tron Quattro – Laddar genom induktion
Audis e-tron Quattro väckte stor uppmärksamhet när konceptet lanserades i fjol. Bilen behöver inte laddas med kabel, utan kan laddas trådlöst med hjälp av laddplattor i marken. Bilen har ett automatiskt parkeringssystem som placerar den i rätt position när den ska ladda via plattorna. Även på e-tron Quattro är taket utrustat med solceller. Den tar 50 minuter att ladda och har en räckvidd på 50 mil.
Foto: Audi.
 
 
 
 
 

mitshubishiroundi.jpg 

 
Mitsubishi eX Concept – Ger el till din bostad
Mitsubishi Motors konceptbil eX Concept är en fyrhjulsdriven SUV. Med hjälp av bilens säkerhetssystem och ”connected car”-teknologin kan du styra din bil till att parkera automatiskt. I stället för backspeglar finns kameror. Bilen kan också förse din bostad med el i upp till fyra dagar via ”Vehicle-to-Home”, som innebär att du kan konvertera energin från bilen till hemmet. 
Foto: Mitsubisi Motors.

 

 

 

 teslaround1.jpg

Tesla Model 3 – Vetgirig och säker
Mest hajpad av alla elbilar är Teslas kommande Model 3, som börjar produceras 2017. Enligt Tesla ska detta bli den säkraste bilen i sin klass. Särskilda sensorer samlar in data medan du kör, och bilen förbättrar därmed autopiloten kontinuerligt genom att studera din körning. 
Foto: Tesla.

 

 

 

volkswagenround.jpg 

Volkswagen BUDD-e – Minibuss med solcellspaneler
Volkswagen storsatsar på elbilar. Före 2025 ska bolaget ha lanserat mer än 30 olika elbilsmodeller. Konceptbilen BUDD-e är en nytolkning av en folkabuss och har solcellspaneler på taket. Funktionerna i bilen styrs av röstkommandon och handrörelser. Bilen är dessutom uppkopplad mot hemmet och kan till exempel tända lamporna när föraren kommer hem. BUDD-e förväntas dyka upp på marknaden senast år 2020.
Foto: Volkswagen.

 

 


nissanround.jpg
 

Nissan IDS – Kamerorna ser allt
Nissans elkoncept IDS ger en hint om vad vi kan förvänta oss av nästa generation Leaf. Bilen är utrustad med tolv kameror och fem radarsensorer för att kunna registrera allt som sker runt karossen. Bilen kommer också att ha fyra laserscanners, som ska göra bilen helt självkörande. På en enda laddning uppges man kunna köra 50 mil och snabbladdningen på 100 kW är dubbelt så hög som för dagens Leaf.   
Foto: Nissan.
 
  

 Text: Linnea Bolter

​Relaterat...

 

Lätt att ladda bilen rätt!
Snabb, semisnabb eller
hemmaladdning? Marcus
Henriksson
på Fortum Charge
& Drive hjälper dig
att välja rätt
laddning till
elbilen. Läs mer

 

 


Hej då fossilbil!

Till en början var det miljöhänsyn

som gjorde att Gillian Arback och
maken Henric började titta på
elbilar. Men nu finns det många
fler anledningar. Läs mer

2016-09-09