Lätt att ladda bilen rätt!

 

Snabb, semisnabb eller hemmaladdning? Marcus Henriksson på Fortum Charge & Drive hjälper dig att välja rätt laddning till elbilen.

Hemmaladdning: ”Billigt och enkelt”
Cirka 80 procent av all laddning sker i hemmet. Laddningskostnaden går på ditt vanliga elpris, cirka 1,5 till 2 kronor milen brukar det landa på. Tekniskt sett är det möjligt att ladda bilen genom ett vanligt vägguttag, men det rekommenderade är att använda en så kallad laddbox.
– Laddboxen är en säkerhetsanpassad laddning med temperaturvakt. Det går också cirka 40 procent snabbare att använda en laddbox än en vanlig stickkontakt. Sedan är det enkelt och smidigt – du slipper dra sladdar och bli smutsig om kläderna.

Semisnabb laddning: ”När du gör ett längre stopp”
En laddstolpe med semisnabb laddning kräver omkring 1 till 1,5 timme för att ladda fullt. Stolpar brukar finnas på infartsparkeringar eller i garage som ligger i anslutning till större gallerior.
– Det här är praktiskt om du har en laddhybrid. Säg att du har tre mil till jobbet, då kan du köra dit, ladda bilen medan du jobbar och sedan åka hem igen utan att behöva använda andra bränslen än el. 

Snabb laddning: ”Klar på 20 minuter”
På fortum.se/ladda kan du beställa en gratis laddtag. Med den kan du ladda bilen på någon av Fortums 120 stolpar, varav 30 är ”snabba”. En laddning tar mellan 20 och 30 minuter. Priset för snabbladdning är cirka 6 kronor milen för rena elbilar.    
– ”Snabb laddning” laddar batteriet upp till 80 procent, därefter går det långsammare. Snabbladdning brukar vara passande när man ska göra ett kort stopp längs motorvägen, till exempel för att ta en kaffe på McDonalds, som är en av våra samarbetspartners.

Text: Linnea Bolter

Fakta:

I webbappen ”Charge & Drive” ser du enkelt var Fortums laddstolpar finns på en karta. Där kan du även se om de är lediga eller upptagna. Anmäl dig gratis som kund på fortum.se/ladda.

​Relaterat...


Charge & Drive

Vi storsatsar på laddstationer för
elbilar! Eldrivna fordon är
avgörande
för att bromsa
klimatförändringarna
eftersom
de erbjuder ett sätt att
minska
trafikbaserade CO2-utsläpp.

Läs mer om Charge & Drive

 

 

 


Hej då fossilbil!
Till en början var det miljöhänsyn
som gjorde att Gillian Arback och
maken Henric började titta på
elbilar. Men det finns fler
anledningar. Läs mer

2016-08-31