" /> Tre innovativa solparker| fortum.se

Tre innovativa solparker

​Gigantisk på landsbygden

Topaz solar farm, världens hittills största solcellspark togs i full drift i november förra året. Det tog tre år att bygga Topaz solar farm som ligger i San Luis Obispo County i Kalifornien. Nio miljoner solcellspaneler breder ut sig på en yta av 25 kvadratkilometer (fem gånger så stort som Södermalm i Stockholm). Hela anläggningen har kostat 2,5 miljarder dollar att uppföra. Årsproduktionen av el uppgår till drygt en miljard kWh vilket motsvarar ungefär en femtedels kärnkraftverk.

Den flytande solparken

I Okegawa i Japan flyter solcellsparken på vattnet. I områden där det är ont om byggbar mark kan kraftverksdammar och bevattningsmagasin användas som yta för solceller, och man kan producera både vattenkraft och solkraft på samma plats. En fördel med flytande solceller är att vattnet kyler anläggningen och effekten blir större än i motsvarande anläggning på land. Den flytande anläggningen är uppbyggd som ett Lego där det går att lägga ut och koppla in nya moduler efter utrymme och behov. Franska Ciel et Terre är världsledande på flytande solceller och flera nya anläggningar är under uppbyggnad i olika delar av världen.

Arkitektritad i storstan

Solcellsparken La Pergola Forum i Barcelona är en arkitektritad turistattraktion. Här har kultur och arkitektur kombinerats med uthållig energiproduktion. När La Pergola byggdes för drygt tio år sedan gav spanska staten stora bidrag till investeringar och garanterade ett högt pris för all el som produceras under anläggningens livstid. 2 686 solcellspaneler formar ”en stor snedställd fotbollsplan”, en liknelse som katalanerna själva gärna gör. Anläggningen ligger i ett utställningsområde mellan Medelhavet och Barcelonas stadsbebyggelse. Anläggningen producerar 1,3 miljoner kWh per år, vilket motsvarar elanvändningen i hundra svenska villor med värmepump.

Text: Lars KrögerströmLa Pergola, Barcelona, foto Lars Krögerström / Topaz solar farm, foto BHE Renewables / Okegawa, © Ciel et terre

2015-11-26