Solen värmer villan

2015-05-13

Lena Loots lät installera solpaneler för två år sedan. Lägre elkostnader och en insats för miljön var hennes starkaste skäl.
- Alla behöver göra sitt för miljön, säger hon.
 
Solen gassar över villaområdet i Täby. Men solpanelerna lyser med sin frånvaro. Familjen Loots är ett undantag i området – de installerade solpaneler vintern 2012–2013, ett beslut som de inte ångrat en sekund sedan dess. Solcellsanläggningen sänker elkostnaderna och familjen känner att de bidrar till att minska belastningen på miljön.
 
Alla bör ju göra något för miljön.
Vi har solel, återvinner, handlar bara det vi behöver och slänger inte saker i onödan. Vi gör vår lilla del i det stora, säger Lena Loots. Villan hon bor i med sin tonårsson Marcus och delvis utflugna dotter Emma är stor och elkostnaderna höga. Med tio solpaneler på ett flackt tak i söderläge genererar anläggningen cirka 1500 kWh/år – under sommarmånaderna så mycket att familjen säljer tillbaka överskottet och därmed sänker sina elkostnader ytterligare. Panelerna är kopplade med kabel till elcentralen i villan och för att kunna följa sin egen elproduktion loggar Lena bara in på en webbportal där hon kan ta ut månadsrapporter och se vilka paneler som producerar mest. Tanken på att installera solpaneler hade Lena haft i bakhuvudet en tid. Under 2012 hittade hon en kampanj som Fortum hade där de bjöd på installationen. Kampanjen i kombination med bidrag från länsstyrelsen gjorde att hon hade råd att slå till. När Lena väl hade bestämt sig gick det relativt fort. Några personer från Fortum kom på besök för att gå igenom det praktiska och göra en bedömning av var det var lämpligt att placera panelerna. Som Lena hade föreslagit var ett flackt tak mot söder det bästa läget. De kom fram till att tio paneler kunde rymmas.
 


Genom ett sovrumsfönster kliver vi ut på taket där panelerna är placerade. Taket badar mycket riktigt i sol och det finns inget som skymmer. Det är heller inte många grannar som kan tänkas bli störda av panelerna. I vissa kommuner, till exempel Täby där Lena Loots bor, krävs det bygglov för att få installera en solcellsanläggning. Detta ansvarar man för själv. I familjen Loots fall innebar det inga större problem.
 
– Vi fick hjälp med det praktiska. Jag behövde bara skicka in ritningar över villan samt lite foton, säger Lena. Efter att bygglovsansökan var beviljad var det dags för installation. Nu hade det hunnit bli sent i november 2012. En tekniker från Fortum kom hem till villan och installerade solpanelerna på taket samt anslöt dem till elcentralen. Det hela var överstökat på en och samma dag.
 
– Jag är väldigt nöjd med att vi har gjort det här. Det funkar bra och är inte alls komplicerat. Det enda jag behöver göra är att skicka in rapporter till länsstyrelsen över hur mycket el vi producerar. Det har att göra med bidraget som vi fick för installationen
 
Lena Loots bästa tips:
SOLPANELER. Familjen beställde sin solenergianläggning från Fortum, som stod för den praktiska biten med installationen med mera. Anläggningen med tio solpaneler genererar ca 1 500 kWh/år. Under sommarmånaderna får familjen ett överskott som de säljer tillbaka. Familjen Loots ansökte om bidrag från länsstyrelsen, som de också fick. Villkoren kan se olika ut i olika län, men under 2015 och 2016 är det möjligt att få bidrag i Stockholms län.
 
VAR GENOMTÄNKT. Planera måltider så att inköp inte görs i onödan. Ät upp ur skåp och frys ibland. Ta hand om dina kläder på rätt sätt så håller de längre. Kör inte en halvfull diskmaskin. Släpp ut eftervärmen ur ugnen efter bak och matlagning: skönt att stå nära och värma sig på vintern.
 
VINTERIDE. En tidigare veranda har blivit ett sommarrum med stora fönster och glasdörrar till trädgården. Underbart på sommaren, men en energitjuv på vintern. Därför stänger Lena av rummet vintertid för att sänka energikostnaden. Med tjocka tofflor och en filt till soffan kan de också ha lägre temperatur i resten av villan på vintern.

 

 

2015-05-25