Energispartips och Checklista

De vanor och beteenden vi har i vår vardag har en stor påverkan på vår energianvändning. Genom att ändra på vissa vanor går det att minska sin energianvändning och därmed även kostnader för fjärrvärme. Vi har sammanställt några bra tips och råd här nedan och lagt till vår Checklista. Checklistan är utmärkt att skriva ut och placera i fjärrvärmecentralen.

Möblera smart: Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp fina gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte är för långa, så de hänger för elementen. Om du har persienner, dra ned dem på natten.

Vädra smart: När du behöver vädra; Dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.

Täta läckorna: Ofta får du kalla golv om du har otäta fönster. Med tätningslister kan du minska mängden kall luft som kommer in i ditt hem via fönster och dörrar. Se även till att droppande kranar och andra småläckor åtgärdas.

Spara vatten: Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkaret kräver.

Värm smart: Testa med att dra ned temperaturen hemma. En grad lägre temperatur innebär 5 procent minskad energianvändning. Många tycker att det är lagom med 20-21 grader hemma. Du behöver inte ha lika varmt överallt. Dra ned temperaturen i hallen och andra utrymmen där du inte är så ofta. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.

Spara på distans: När du inte är hemma behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid. Glöm inte handdukstorken och golvvärmen om du har det.

Spara i köket: Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut den varma luften. Diska i diskhon och inte under rinnande vatten.

Klä dig energismart: Med några mysiga tofflor på fötterna och en varm tröja på kroppen, så kommer du inte att känna behovet av att dra upp elementen på max när det är kallt ute.

Se om ditt hus och spara energi

Har du ett äldre hus är det bra att genomföra en energibesiktning, vilket kan göras genom kommunen eller specialiserade företag. Det kan också löna sig att anlita en energikonsult som kontrollerar värmeläckor med värmekamera samt ger råd om åtgärder.

  • Är fönstren dåliga, sätt in nya 3- eller 4-glas-fönster eller montera tillsatsrutor av glas eller plast med lister.
  • Isolera golvet underifrån med mineralull eller med speciella golvplattor med isolering.
  • Väggarna isoleras genom yttre isolering plus plåt, trä eller tegel. Det kan också göras genom insprutning av isolermaterial i dubbelvägg samt invändig isolering med väggplattor.
  • Är taket dåligt isolerat kan det bättras genom lös mineralull, rullar eller skivor, genom insprutning av isolermaterial i bjälklaget eller med sågspån.
  • Isolera varmvattenledningarna i ouppvärmda rum. Använd färdiga isoleringsrör med fals eller gör egna.
  • Källarväggarna isolerar du utifrån genom asfaltstrykning eller platonmatta och markskivor. Kolla samtidigt dräneringen.
  • Sätt in kopplingsur som automatiskt sänker värmen på natten och när ingen är hemma. Sätt också in värmeautomatik som styrs av väder och innetemperatur.

Använd energi smart

  • Spara energi genom att ta vara på överskottsvärme från torkskåp och bastu. Efter att du till exempel använt bastun kan du låta eftervärmen spridas i övriga delar av huset. Du kan även låta sista värmen i bastun torka din tvätt.
  • Använd inte disk- och tvättmaskinen förrän den är full. Om du ska köpa en ny maskin, välj en som du kan koppla till varmvattnet som värms upp av fjärrvärme.

2017-01-04