Pressemelding

Fortum er med på utviklingen av elektrisk luftfart

20 juni 2018, 10:55 CEST

Fortum deltar i Helsinki Electric Aircraft Associations prosjekt for testing av et elektrisk drevet fly. Det første serieproduserte elektriske flyet kjøpt i Finland, Pipistrel Alpha Electro, er planlagt å ta sin første flytur 31. juli 2018 klokken 10.00 på Helsinki-Malmi flyplass.

IMG 20180517 083745

«Vi tror at elektrifisering av transport er en av de mest effektive måtene å redusere utslipp av karbondioksid. Vi har vært en pioner i utviklingen og utvidelsen av ladeinfrastruktur for elbiler i Norden. Nå ønsker vi å bruke den erfaringen vi har fått om lading av elbiler i utviklingen av den raskt voksende elektriske luftfarten,» sier sjefteknolog Heli Antila i Fortum.

Bruken av elektrisitet i luftfart reduserer utslippene i atmosfæren og støy rundt flyplassene. Løsningen er å bruke fullt elektriske motorer i små fly og hybridteknologi i større passasjerfly.

«Ved å delta i det første elektriske flyprosjektet i Finland, vil vi få verdifull kunnskap om lading av elektriske flybatterier, batterilevetid og strømforbruk i ulike faser av flygingen. Vi kan bruke denne informasjonen i utviklingen og byggingen av luftfartsinfrastrukturen,» sier prosjektleder Tapio Poutiainen i Fortum.

I tillegg til å samle forskningsdata, vil det elektriske flyet, Pipistrel Alpha Electro, bli brukt i pilotopplæring.

«Fordi et elektrisk fly er billigere å bruke enn konvensjonelle fly, gjør det at flere kan melde seg på flyskole – både de som er entusiaster og de som drømmer om en pilotkarriere. Anslag viser at bruken av elektriske fly i flyskole kan redusere kostnadene for treningen med opptil en tredjedel,» sier Janne Vasama fra Helsinki Electric Airplane Association.