Fortum Valpas: seuraa kiinteistön energiankulutusta ja säästä

Fortum Valpas -energiankäytön raportointipalvelu esittää graafein ja luvuin yrityksesi sähkön ja kaukolämmön kulutustiedot sekä lähettää hälytykset merkittävistä energiankulutuksen muutoksistasi sähköpostiisi.

Fortum Valpas -palvelun käyttöönotto

Palvelun saat käyttöösi, kun olet Fortumin sähkö- tai kaukolämpöasiakas tai toimit kiinteistön edustajana. Palveluun tunnistautuminen tapahtuu fortum.fi:n omat palveluissasi, joten et tarvitse erillistä käyttäjätunnusta Valpas-palveluun. Kirjaudu normaaliin tapaan palveluihisi esimerkiksi tämän sivun oikeasta yläkulmasta. Kun olet kirjautunut palveluun niin etsi kohta Palvelu ja sen alta 
löydät Fortum Valpas. Klikkaa Fortum Valpas -palveluun. Palvelu avautuu omaan selainikkunaan.

Energiankulutustiedot

Palvelu näyttää tiedot sillä tasolla, kuin ne taustajärjestelmistä Valpas -palveluun siirtyvät. Lähtökohtaisesti kaikki vuositason tiedot jo löytyvät palvelusta. Samoin kuukausitason tiedot on löydettävissä, jos sinulla on Fortum Älyboksi tai muu etämittari asennettuna tai olet ollut Täsmälaskutuksen piirissä, ja ilmoittanut itse sähkön käytön lukemasi kerran kuukaudessa. Mikäli tarkkoja kuukausikulutuksia ei ole tiedossa, on vuosikulutus jaettu käyttäjätyypin profiilin mukaisesti, esim. sähkölämmittäjälle talvikuukaudet näyttävät isompaa kulutusta kuin kesällä.

Valpas kykenee näyttämään kulutustiedot myös tunnin tarkkuudella tietyin ehdoin. Ensiksikin sinulla täytyy olla paikallisen sähkönsiirtoyhtiön sinulle toimittama tuntiluentaan kykenevä sähkömittari, joka lähettää kulutustietoa sähköverkkoyhtiölle tunnin tarkkuudella. Tämän lisäksi verkkoyhtiön tietojärjestelmän tulee olla kykenevä ottamaan tuntikulutustiedot vastaan ja välittämään ne eteenpäin internet-palveluun raportoitavaksi. Nämä muutokset tapahtuvat vaiheittain vuoden 2013 loppuun mennessä.

Sähköasiakkaiden päivä- ja tuntitason tiedot ajetaan järjestelmiin vuorokauden vaihtuessa, joten edellisen päivän tiedot ovat näkyvissä seuraavana päivänä.

Kaukolämpöasiakkaista enemmistö saa kulutustiedot Valpas-palveluun tuntitasolla. Kaukolämmön mittarit luetaan laitetyypistä riippuen päivittäin tai kerran viikossa ja kulutustiedot päivittyvät Valpas-palveluun sen mukaisesti. 

Hälytykset, vertailu ja kalenterimerkinnät

Sen lisäksi, että näet Fortum Valpas -palvelusta omat energiankäyttötietosi, voit verrata omaa energiankulutustasi vertailuryhmän kulutukseen. Voit myös asettaa itsellesi sähköpostihälytyksen, jos kulutuksesi on poikkeuksellisen suurta tai se yhtäkkiä laskee merkittävästi.

Kun teet investointeja, joiden tarkoitus on pienentää energiankulutukseesi, lisää kalenterimerkintä Valpas -palveluun, niin löydät helposti ajankohdan, jonka jälkeen energiankäyttösi kuuluisi pienentyä. Esimerkiksi: "Ilmalämpöpumppu kytketty".  Vastaavasti voit laittaa kalenterimerkinnän myös niihin kohtiin, jolloin oletettavasti energiankulutuksesi lisääntyy. Esimerkiksi: "lisärakennuksen sähköt kytketty".

6.7.2016