Spar energi i vinter

Hej Mikael, varför ska man spara energi?
Det är ofta våra vanor som styr hur mycket energi vi gör av med. Genom några enkla förändringar kan vi spara både pengar och miljö.
 
Vilket är ditt favorittips på vad man kan göra?
För privatpersoner kan det handla om något så enkelt som att sänka temperaturen en grad eller två i sovrummet. I flerfamiljshus kan man tjäna mycket på att planera och kontrollera sin förbrukning.
 

Tips för privatpersoner

Möbler och gardiner
Ställ inte möbler framför elementen eftersom luften måste cirkulera för att värma hemmet. Har dina element termostatventiler ska du se till att de inte täcks för av gardiner eller elementskydd. Om du har gardiner så dra för dem när det är kallt på nätterna.
  
Vädra
Innan du vädrar drar du ner termostaterna på elementen till noll. Vädra sedan kort med korsdrag. När du är klar drar du upp värmen igen. När det är kallt ute ska du aldrig låta fönster och balkongdörrar stå öppna länge.
 
Täta läckor
Otäta fönster och dörrar leder lätt till kalla golv. Täta med tätningslister för att minska kalluften som kommer in. Fixa även droppande kranar när du ändå är i gång. En droppande kran läcker 40 liter per dygn eller 15 kubikmeter per år. En toalett som rinner läcker 1 100 liter per dygn eller 400 kubikmeter per år.
 
Spara vatten
Om du duschar i fem minuter istället för att bada behövs bara en tredjedel av den energi som behövs för ett bad.
 
När du är bortrest
Dra ner elementen om du reser bort. Glöm inte golvvärme och handdukstork.
 
Sänk värmen
Du minskar din energianvändning med 5% för varje grad du sänker din temperatur. Ofta vill vi ha olika värme i olika rum och många sover bättre med lite svalare temperatur. Dra också ner temperaturen i hall och andra rum där du inte är så ofta.
 
Köksenergi
Eftersom vitvaror alstrar värme kan du ofta dra ner värmen i köket. Använd bara fläkten när det behövs, annars står den och suger ut varmluft. Diska inte under rinnande vatten.
 
Bad- och tvättrum
Kolla hur din tvättmaskin fungerar och välj energisnåla program. Fyll tvättmaskinen och byt till snålspolande munstycken och kranar.
 

Tips till fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar

Utse en energiansvarig
Man kan tjäna en hel del på att någon är ansvarig för att kontrollera anläggningen regelbundet. Ibland har någon inställning ändrats tillfälligt, men glömts bort och det kan ta lång tid innan det upptäcks annars.
 
Energianalys
Kolla inställningarna på fjärrvärmecentralen och andra system. Fabriksinställningar är väldigt generella, men alla hus behöver finjustera utifrån de unika förutsättningarna. Om ni vill kan ni låta en energiexpert göra en genomgång.
 
Täta fönster, portar och dörrar
Minska den kalla luften som måste värmas upp genom att se till att fönster, portar och dörrar är täta. Då minskar energianvändningen.
 
Kolla varmvattentemperaturen
55 grader är lagom som varmvattentemperatur. För varm inställning leder till onödig energianvändning. Varmvattnet står för ungefär en fjärdedel av fastighetens totala energianvändning.
 
Justera reglerkurvan
Reglerkurvan, i värmecentralen, styr värmen efter temperaturen ute för att ge jämn temperatur inne. Om reglerkurvan inte är anpassad kan det ibland blir för kallt och ibland för varmt. För varje gång det sker förbrukas onödig energi.
 
Minska temperaturen i gemensamma utrymmen
Minska temperaturen i trapphus, källare, garage och andra gemensamma utrymmen där man inte är så ofta. 15-16 grader är lagom temperatur.

(Värmerådgivarbrev 3, 2015)
  

 

2015-09-25