"Fortum låter mig utvecklas och ta mig an utmaningar"

Anna Vidlund 
 
 Anna Vidlund
 Titel: Solar Business Development and O&M
 Utbildning: Kemiteknik på KTH, examen år 2000. Licentiatexamen 2005.
 Om du inte hade jobbat med energifrågor, vad hade du gjort då? Det är enkelt! Då hade jag varit bonde och drivit en fårfarm. Jag har bara inte kommit på hur jag ska kombinera det med att ha friheten att resa.

Efter två år på plats i Indien är Anna Vidlund tillbaka i Sverige. Här ska hon fortsätta arbetet med att utveckla Fortums växande satsning på solenergi – ett område där hon kan göra stor skillnad.

 
Det var snart tio år sedan Anna Vidlund började sin karriär på Fortum. Med en examen i kemiteknik från KTH var det energifrågorna som lockade.
"Energi är viktigt på riktigt. Det är politiskt viktigt, betydelsefullt ur ett rättviseperspektiv och så klart också en stor miljö- och hållbarhetsfråga. Dessutom tycker jag att det är tekniskt intressant och att kunna väva samman allt det till ett jobb är en förmån."
När Anna började på Fortum arbetade hon som analytiker med företagets stora kraftvärmeprojekt i Stockholm.
"Där kände jag verkligen att jag fick vara med om att utveckla och bygga upp Stockholms framtida energisystem, berättar Anna." 

Efter sju år inom fjärrvärmesektorn var det dock ett annat energislag som lockade. Anna spenderade två år i Indien med att starta Fortums solenergiverksamhet i landet, och nu är hon tillbaka i Sverige för att ta ett större grepp på Fortums solkraftsatsning.
"Vilka affärsmodeller ska vi använda oss av, vilka marknader är intressanta och hur vi ska arbeta med drift och underhåll är några frågor jag sysslar med."
Efter tio år på Fortum är utmaningarna fortfarande lika stora för Anna. Det tackar hon både energisektorn och Fortum för.
"I energibranschen kan man verkligen vara kvar i ett helt arbetsliv och Fortum låter mig utvecklas och ta mig an utmaningar. Såväl mina chefer som kulturen här på Fortum ger mig stor frihet att arbeta mot mina mål, samt frihet i hur jag löser mina arbetsuppgifter."

En annan viktig fråga, för Anna och för Fortum, är hållbarhet. Det märks bland annat i satsningen på förnybara energislag, och för Anna är hållbarheten ständigt närvarande.
"Det handlar om energin vi producerar och säljer, men också om hur vi arbetar runt om i världen. Det finns dessutom en hållbar syn på ett arbetsliv inom Fortum."
Det hållbarhetsarbetet inkluderar en förståelse för medarbetarna, och en företagskultur som skapar en balans mellan privatliv och arbetsliv.
– "Det finns en omtanke här och man bryr sig om varandra. Här har jag förmånen att arbeta med många väldigt duktiga experter och ledare, och vi har roligt på jobbet. Många som arbetar här har gjort det väldigt länge, och det är väl det allra bästa tecknet på att människor trivs"

Även när det gäller karriärens utveckling finns det flera vägar att gå, beroende på vad man vill arbeta med. Anna har valt att fokusera på sakfrågorna som intresserar henne, och de ledarroller hon haft är ett resultat av kunskapen hon har byggt upp. Och det finns klara vägar för hur man kan utvecklas inom sin yrkesroll på Fortum.
– "Man kan välja att bli specialist och få arbeta djupare med de frågor som intresserar dig, eller så kan du ta ett ledaransvar. Det finns flera olika typer av interna ledarskapsutbildningar inom Fortum. Räcker man upp handen och visar att man är intresserad så finns det stora möjligheter här. Jag har både avancerat uppåt och åt sidan, allt eftersom mina intressen utvecklats."
 

2015-06-24