Ljusne Strömmar

Ljusne Strömmar slog upp både dammluckor och dörrar under en härlig höstlördag i slutet av september. Nyfikna besökare fick ta del av vattenkraftverkets historia, nutid och framtid.

För att ge allmänheten en bättre inblick i den verksamhet som sker på Fortums vattenkraftverk öppnar vi dörrarna till några av våra kraftstationer under året. Den här gången var det Ljusne Strömmars tur att hålla öppet hus. Kraftstationen är en del av Ljusne vattenkraftverk och ligger i nedre delen av älven Ljusnan, utanför Söderhamn. Årligen producerar Ljusne Strömmar 245 GWh – vilket motsvarar strömförsörjningen av hela Gävle stad.

På plats fanns Clas Henriksson, driftchef för Hälsingeregionen, och hans kollegor för att guida besökarna genom anläggningen. Clas berättar om ett roligt och utmanande yrke som alltid kräver högsta beredskap.

– En del av jobbet är att ha konstant övervakning av vattenkraftverken vilket innebär att vi måste vara beredd att rycka in om något går fel, även om det är mitt i natten, säger han.

 

Utrustade med skyddshjälmar och varselvästar var det många som deltog i den guidade rundturen som bland annat visade maskinhall med generatorer och turbiner samt den intilliggande fiskodlingen. Rundvandringen avslutades inne i maskinhallen, där stora foton över anläggningen fanns utställda. Många stannade för att se den svartvita filmen som rullade på väggen, från när Ljusne Strömmar började byggas 1945.

För den som ville fanns också möjligheten att bli fiskare för en dag. Ljusne Sportfiskeklubb erbjöd besökarna endagspass för att få fiska i vattnen kring verket, en av klubbens fiskesträckor som är rik på bland annat öring och abborre. Några tog sig också en tur i vår elbil som stod laddad och klar på parkeringen.

Även vår kundservice fanns på plats för att berätta om våra elavtal. Förutom att alla våra kunder får sin el från våra svenska vattenkraft kan man nu även välja att få sin el direkt från Ljusne Strömmar.

– Att kunna erbjuda el från Ljusne Strömmar till de som kommer och besöker oss här idag känns jätteroligt, säger Lena Jonsson, som arbetar på vår kundservice.

 

Intresset för att välja sin el från Ljusne Strömmar var stort bland besökarna som bor i trakten. Med start sommaren 2016 planeras en ombyggnad av Ljusne Strömmar som förväntas pågå till 2018. Under visningen kunde besökarna se ritningar över de kommande förändringarna, som bland annat innebär renovering av dammluckor och utskov för att förhindra erosion. Med uppdateringen vill Fortum säkra en tryggare och mer effektiv energiförsörjning för våra kunder.

           


Fråga fem!

Vad lockade hit dig i dag och vilka aktiviteter har du provat?

Karin Magnusson:
– Min son ville komma hit och titta, så vi gick rundvandringen. Det är kul att se hur det är byggt.

Bengt Helin:
– Jag har ett personligt intresse av vattenkraft och teknik överlag. Jag gick rundvandringen och det var väldigt intressant att se dammarna och turbinerna.
 

Ann-Britt Lundin:
– Jag växte upp i Askers i Ljusne och brukade ofta cykla över bron här vid verket. Vi brukade kolla när de fångade lax. Nu ska jag gå och titta på fiskodlingen. Jag tycker det är viktigt att stödja ortens leverantör.

Kaj Lundin:
– Jag är uppvuxen i Ljusne alldeles vid älven. Jag har ett stort fiskeintresse och ska ta mig en titt på fiskodlingen.

Britt Sandström:
– Jag provade att åka elbilen. Det var en häftig känsla. Den lät nästan ingenting. Jag kommer kanske att investera i en elbil längre fram eftersom jag tycker det är viktigt att värna om miljön. Vi har Fortum som leverantör i stugan och jag tycker det är bra att kunna stödja lokala alternativ.

           

2016-03-07