Pressemelding

Grønn energi redder skisesongen

31 mai 2018, 21:56 CEST

Fortum bidrar med en million kroner for å redde skiheisen til Sortland Alpinklubb. Hvert år vil lokale organisasjoner kunne søke om midler fra Fortums VinnVind-midler, som er øremerket tiltak i Sortland.

Ånstadblåheia vindpark

– Vi er kjempeglade for å kunne bidra til å redde neste års alpinsesong for Sortland Alpinklubb med første utdeling av Fortums VinnVind-midler, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum.

Fortum bygger en vindpark med 14 vindturbiner på Ånstadblåheia og 31. mai var Stian Mathisen sammen med kollega Tuomo Sinisalmi ved skibakken til Sortland Alpinklubb på Ånstadblåheia for å overlevere en million kroner. Pengene kommer fra Fortums splitter nye VinnVind-midler, som skal deles ut årlig til sport-, kultur-, miljø- og ungdomsaktiviteter i Sortland.

Ulykke i skiheisen koster millioner

Sortland Alpinklubb driver Ånstadblåheia Alpinsenter og sørger for at barn, ungdom og voksne får et attraktivt og godt tilbud på vinterstid. Vinteren 2018 gikk det galt da heisen gikk i stykker, og to personer var involvert i ulykken. Heldigvis gikk det godt med de skadde, og klubben kunne igjen fokusere på anlegget. Det har vært en tøff prosess hvor en klubb med lite økonomiske ressurser må jobbe hardt for å fremskaffe midler for å overleve og få drift i anlegget igjen.

Den totale kostnaden for ny skiheis er på to millioner kroner, og før Fortum kom på banen med støtte hadde alpinklubben samlet inn halve beløpet.

– Skiheis koster, og vi erkjenner at selv om mange aktører har gitt bidrag var vi knapt halvveis når vi var ved det punktet at utstyret måtte bestilles inn for å få til en sesongåpning. Fortums bidrag på en million kroner sikrer klubben videre drift, og det gode tilbudet til regionen kan videreføres. Et alpinsenter gjør at Sortland og Vesterålen fremstår som attraktivt for innbyggerne, og det er med på å skape sunne interesser for barn, ungdom og familier. Vi er ubeskrivelig glade og takknemlig for denne støtten fra Fortum som vil sikre et åpent anlegg når vinteren kommer, og vi ser frem til et godt samarbeid i Ånstadblåheia, sier Marita Svartsund i Sortland Alpinklubb.

Fortums VinnVind-midler gir årlig bort 500 000 kroner i Sortland

Hvert år skal Fortum gi bort 500 000 kroner til lokale tiltak i Sortland, men for å markere lanseringen av Fortums VinnVind-midler er beløpet i år dobbelt så høyt.

– Vi i Fortum jobber med vår tids største utfordring, nemlig klimautfordringen, og det er en av grunnene til at vi synes det er så bra å kunne bruke den utrolige vindenergien her i Sortland. Sammen skaper vi en grønnere og bedre verden ved å finne nye, smarte energiløsninger for Norge, Norden og resten av verden, men vi bryr oss også om det lokale miljøet, og vi er tjent med et blomstrende lokalmiljø her i Sortland. Vi gleder oss over at vi nå har etablert Fortums VinnVind-midler som et positivt tilskudd til et aktivt lokalmiljø, sier Mathisen.

Sortland kommune vil bistå i å administrere Fortums VinnVind-midler, og det vil bli opprettet en nettside for organisasjoner som ønsker å søke om midler for 2019. Nettsiden vil bli annonsert lokalt og i sosiale medier via Fortums Facebook-side.

Ordføreren skryter av alpinklubben

Ordfører Tove Mette Bjørkmo er glad for at Fortums VinnVind-midler i år går til Sortland Alpinklubb.

– Alpinklubben og alpinbakken er av stor betydning for Sortland og for Vesterålen. Sortland Alpinklubb har gjennom mange år greid å løfte fram gode alpinister som har hevdet seg helt opp mot toppnivå. Alpinklubben representerer også et tilbud som er for de aller fleste, og man kan være aktiv alpinist. Jeg håper at alpinklubben klarer å komme i drift fra neste vinter, fordi den representerer en viktig del av det totale tilbudet vi har for spesielt barn og unge i Sortland og Vesterålen. Jeg ønsker dem lykke til med det videre arbeidet, og samarbeider gjerne dersom de har behov for det, sier Bjørkmo.

Lokal arbeidskraft har gjort jobben raskt

Vindparken på Ånstadblåheia ligger foran skjemaet, og planlegges driftsatt senere i 2018.

– Her i Sortland er det en unikt kraftig vind som gjør dette til et særdeles bra egnet sted for produksjon av strøm fra fornybar vindkraft. De lokale entreprenørene som har bygget vindparken har gjort en kjempejobb, og vi har derfor vært foran skjemaet med byggingen i en god stund nå. Det synes vi er helt suverent, og vi er veldig fornøyde med å ha valgt lokal arbeidskraft til å bygge vindparken. Nå gleder vi oss veldig til å kunne sette parken i drift senere i år, sier Mathisen.