Pressemelding

Høye effekttariffer gir økt pris for hurtiglading

19 juni 2018, 17:38 CEST

Fortum Charge & Drive øker prisen ved 35 av sine 1350 ladestasjoner for elbil i Norge. Årsaken er at ladestasjoner i spredtbygde strøk i Norge ofte går i minus på grunn av kostnader knyttet til effekttariffer.

Ved ladestasjonene langs strekningene Rena til Kvikne i Østerdalen og Mandal til Ålgård på E39 mellom Kristiansand og Stavanger, setter Fortum Charge & Drive nå opp prisene for lading av elbil. Økningen for hurtiglading er fra 2,50 til 4 kroner per minutt og for mellomrask lading fra 1 krone per minutt til 3,5 kroner per kilowattime. Prisøkningen omfatter 35 ladestasjoner ved 15 lokasjoner.

Prisendringen skyldes at effekttariffer og høye driftskostnader gjør at det ikke er bærekraftig å benytte samme prismodell på disse ladestasjonene som på ladestasjoner i tettere befolkede deler av landet.

– Vi har i det lengste ønsket å tilby samme pris ved alle våre ladestasjoner, og har gjort det siden vi begynte å bygge ladestasjoner i Norge i 2012. Når vi på grunn av høye avgifter og driftskostnader i lang tid har tapt penger for hver lading ved noen av disse ladestedene som er lite i bruk, så ser vi oss dessverre nødt til å øke prisene. Vi kan rett og slett ikke drive med tap, og denne prisendringen gjør at vi omtrent går i null, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum.

Fortum er Norges største operatør av ladestasjoner med over 1350 ladestasjoner i Norge. Det er altså et fåtall ladestasjoner som påvirkes av prisendringen.

– Fortum har samme mål som norske myndigheter, nemlig en overgang til utslippsfri transport for å skape en renere verden både lokalt og globalt. Vi legger til rette for dette ved å bygge ladeinfrastruktur, men som børsnotert selskap så må vi også tjene penger på å tilby lading, sier Mathisen.

Det er først og fremst effekttariffer som gjør at Fortum taper penger ved disse ladestasjonene. Enkelt forklart gjør effekttariffene at det er vanskelig å tilby strøm med høy effekt og lavt forbruk, et bruksmønster som kjennetegner disse ladestasjonene.

– Vi har jobbet, og kommer til å fortsette å jobbe, for at myndighetene skal legge til rette for mer bærekraftige ordninger for ladeinfrastruktur. Vi er klare for å gjøre vår del av jobben og dra vår del av lasset, men for å nå vårt felles mål om utslippsfri transport så trenger vi litt hjelp fra myndighetene, særlig for å unngå et skille mellom by og land i elbil-Norge, der distriktene ikke får et like godt utbygget ladetilbud. Måten det kan gjøres på er ved å tilpasse effekttariffene til lading av elbiler, sier Mathisen.

Dette er ladestasjonene som påvirkes av prisendringen:

På strekningen Rena til Kvikne: 

Rena Sentrum, Evenstad, Shell Koppang, Hanestand Vertshus, Shell Alvdal, Tynset Torg, Coop Kvikne 

På strekningen Mandal til Ålgård: 
Kiwi Mandal, Vigeland Ladestasjon, Pit Stop Handeland, Moi Hotell, Kiwi Moi, Shell 7-Eleven Helleland, Esso Vikeså, Kiwi Ålgård